Το Παρίσι στις φλόγες...

Σκηνές από τον Μάη του ‘68 θυμίζει η Γαλλία, με το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» να εξελίσσεται σε ευρύτερο κίνημα κοινωνικής δυσαρέσκειας και αμφισβήτησης της πολιτικής Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος με το που επέστρεψε από την Αργεντινή και τη σύνοδο των G20 επισκέφθηκε αμέσως την Αψίδα του Θριάμβου, όπου το Σάββατο είχαν σημειωθεί πρωτοφανείς ταραχές από την εποχή της εξέγερσης της γαλλικής νεολαίας το 1968.

Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε χθες, με τις αρχικές πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα εξεταζόταν το ενδεχόμενο να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με πηγή που προερχόταν από τα Ηλύσια Πεδία, τελικά στο υπουργικό συμβούλιο δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο επιβολής κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε η αναδιαμόρφωση των δυνάμεων ασφαλείας για την αντιμετώπιση μελλοντικών διαδηλώσεων.

Ο Μακρόν βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση στη 18μηνη προεδρική θητεία του. Εντύπωση προκαλεί πως παρά τις βιαιότητες, τις πυρπολήσεις κτηρίων και οχημάτων, σύμφωνα με την επίσημη στατιστική υπηρεσία INSEE, το 84% των Γάλλων δηλώνει πως κατανοεί τον θυμό των «κίτρινων γιλέκων». Το 81% πιστεύει πως ο Μακρόν δεν άκουσε τα αιτήματά τους και το 75% δηλώνει τη στήριξή του.

Σε αντίθεση με άλλες ταραχώδεις κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών, που είχαν επίκεντρο τα υποβαθμισμένα προάστια του Παρισιού, στα οποία ζουν κυρίως μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς, οι πρωτοφανείς προχθεσινές ταραχές συγκλόνισαν το κέντρο του Παρισιού, στην καλύτερη φρουρούμενη περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας, όπου εκτός των άλλων κατοικοεδρεύουν τα καταστήματα των γνωστών εταιρειών πολυτελών ειδών, σύμβολα της... ευμάρειας της σύγχρονης Γαλλίας.

Οι διαδηλώσεις κατά της αύξησης των τιμών στα καύσιμα έχουν ξεκινήσει σε ολόκληρη τη Γαλλία από τα μέσα Νοεμβρίου, παίρνοντας μορφή χιονοστιβάδας με τα Σάββατα της μεγάλης... οργής.

Οι διαδηλώσεις έχουν εξελιχθεί σε κίνημα διαμαρτυρίας συνολικά κατά της κυβέρνησης Μακρόν και του υψηλού κόστους ζωής.

Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» δεν παρουσιάζει συγκροτημένη ηγεσία. Διαδόθηκε μέσω κοινωνικών δικτύων, με τα επεισόδια του Σαββάτου να θυμίζουν το συγκρουσιακό πνεύμα και την ατμόσφαιρα εξέγερσης που σημάδεψαν τον Μάη του ‘68.

Επιστρέφοντας από τη σύνοδο κορυφής των G20 στο Μπουένος Άιρες, ο Μακρόν έσπευσε να επισκεφτεί αμέσως την Αψίδα του Θριάμβου και το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και τις γύρω λεωφόρους, όπου το Σάββατο είχαν σημειωθεί μεγάλες ταραχές, με πυρπολήσεις οχημάτων, σπάσιμο βιτρινών τραπεζών και καταστημάτων ειδών πολυτελείας.

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ο Γάλλος πρόεδρος συνομίλησε με αστυνομικούς και πυροσβέστες κοντά στη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, με κάποιους περαστικούς να τον αποδοκιμάζουν, και ορισμένους από τα «κίτρινα γιλέκα» να φωνάζουν «Μακρόν παραιτήσου».

Οι τηλεοπτικές κάμερες μετέδωσαν εικόνες με το εσωτερικό της Αψίδας του Θριάμβου να έχει βεβηλωθεί και στο εξωτερικό να έχουν γραφτεί αντικαπιταλιστικά και κοινωνικά συνθήματα, καθώς και προτροπές προς τον Μακρόν να παραιτηθεί.

Την ίδια στιγμή συνεργεία καθαριότητας επιχειρούσαν στο κέντρο του Παρισιού να καθαρίσουν τους δρόμους από τα καμένα αυτοκίνητα τα οποία διαδηλωτές είχαν χρησιμοποιήσει ως οδοφράγματα στις διαδηλώσεις του Σαββάτου και τα γυαλιά από τις σπασμένες βιτρίνες των τραπεζών, εστιατορίων και πολυτελών καταστημάτων.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στις ταραχές του Σαββάτου συνελήφθησαν περισσότερα από 400 άτομα. Τραυματίστηκαν 133 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 23 είναι μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Η αστυνομία έκανε χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης, δακρυγόνων και αντλιών νερού προκειμένου να διαλύσει τους διαδηλωτές που είχαν καταλάβει την κεντρική λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων και περιοχές γύρω από το Μουσείο του Λούβρου.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως ξέσπασαν 190 πυρκαγιές και έξι κτήρια τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Ταραχές υπήρξαν και σε άλλες πόλεις στη Γαλλία, μεταξύ των οποίων η Νάντη στα δυτικά και η Μασσαλία στο νότο. Ένας οδηγός έχασε τη ζωή του σε επεισόδιο που έγινε στη νοτιοανατολική Γαλλία, στη διάρκεια αποκλεισμού από τα «κίτρινα γιλέκα», ύστερα από τη σύγκρουση αυτοκινήτου με όχημα βαρέων φορτίων.

Πρόκειται για τον τρίτο άνθρωπο που χάνει τη ζωή του από τις 17 Νοεμβρίου που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις και οι αποκλεισμοί από τα «κίτρινα γιλέκα». Είκοσι αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων τριών περιπολικών της αστυνομίας πυρπολήθηκαν κοντά στην πόλη Ναρμπόν.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης