Το παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοντου συνεχίζει ακάθεκτο στην Ευρώπη

Το παράνομο εμπόριο ελεφαντόδοντου συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό στην Ευρώπη, σύμφωνα με τη διεθνή ΜΚΟ Avaaz, αφού μέλη της ομάδας αγόρασαν 109 προϊόντα από ελεφαντόδοντο σε δέκα χώρες και διαπίστωσαν ότι πολλά από αυτά τα είδη προέρχονται παράνομα από την άγρια ​​φύση μετά το 1989. 

Τα ευρήματα υποστηρίζουν περαιτέρω την αποστολή της Avaaz για την καθολική απαγόρευση του εμπορίου ελεφαντόδοντου στην Ευρώπη και την προστασία των ελεφάντων.

Στη διάρκεια της τετράμηνης έρευνας της οργάνωσης, το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα ήταν σε θέση να αγοράσει επιτυχώς αντικείμενα ελεφαντόδοντου σε δέκα ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα προϊόντα από ελεφαντόδοντο μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου οι ερευνητές χρησιμοποίησαν άνθρακα για τη χρονολόγηση των αντικειμένων και τον καθορισμό της αυθεντικότητάς τους.

Σύμφωνα με την Avaaz, περίπου το 20% των αντικειμένων που ανακτήθηκαν συλλέχθηκαν το 1990 ή αργότερα.

Σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, είναι παράνομο να πωλείται οποιοδήποτε ελεφαντόδοντο συλλέχθηκε από ζώα μετά το 1990, όταν τέθηκαν σε ισχύ διεθνείς κυρώσεις.

«Αυτό αποδεικνύει πέρα ​​από κάθε αμφιβολία ότι το παράνομο ελεφαντόδοντο συνεχίζεται σε ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε ο Μπερτ Βάντερ, διευθυντής προγράμματος της Avaaz. «Κάθε ημέρα που συνεχίζεται η πώληση αυτών των αντικειμένων, βρισκόμαστε πιο κοντά στην εξαφάνιση αυτού του μεγαλοπρεπούς ζώου», πρόσθεσε.

Η μυστική επιχείρηση αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας ευαισθητοποίησης της Avaaz για να σταματήσει το εμπόριο ελεφαντόδοντου σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η οργάνωση ακτιβιστών κατηγόρησε πρόσφατα την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι είναι ανοικτή σε μελλοντική επαναφορά του εμπορίου υπό προϋποθέσεις και διαπραγμάτευση.

Επιπλέον, η Avaaz ισχυρίζεται ότι η Ε.Ε. δεν υποστηρίζει το υφιστάμενο σχέδιο για την προστασία όλων των ελεφάντων από τη λαθροθηρία και άλλους εχθρούς.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης