Το Ιράν υπαναχωρεί περαιτέρω από τη συμφωνία για τα πυρηνικά

Στον εμπλουτισμό ουρανίου σε ποσοστό 5% θα προχωρήσει το Ιράν στο υπόγειο πυρηνικό του εργοστάσιο στο Φορντό σήμερα Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε χθες ο επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας της χώρας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί προσθέτοντας ότι η χώρα έχει την ικανότητα να εμπλουτίσει ουράνιο σε ποσοστό 20%, αν αυτό καταστεί αναγκαίο.

«Θα εμπλουτίσουμε ουράνιο σε ποσοστό 5% στο Φορντό. Στην παρούσα φάση έχουμε αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο σε ποσοστό 20% αλλά μπορούμε να το παράγουμε, αν αυτό χρειαστεί» είπε ο Σαλεχί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων των φοιτητών ISNA, μια μέρα προτού το Ιράν κάνει ένα ακόμη βήμα υπαναχώρησης από τη δέσμευσή του στη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα του 2015.

Η επανάληψη των δραστηριοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου, τις οποίες η Ισλαμική Δημοκρατία έως τώρα είχε «παγώσει», συνιστά μία ακόμη κίνηση περιορισμού των διεθνών δεσμεύσεων του Ιράν σε σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμά του.

Το μέτρο, το οποίο ανακοίνωσε ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί, λαμβάνεται την επομένη της εκπνοής προθεσμίας που είχε δώσει η Τεχεράνη στους εταίρους της στη συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα που υπογράφηκε στη Βιέννη το 2015, ώστε αυτοί να τη βοηθήσουν να παρακάμψει τις συνέπειες της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018.

Η απόφαση σηματοδοτεί την τέταρτη φάση ενός σχεδίου περιορισμού των ιρανικών δεσμεύσεων που άρχισε τον Μάιο ως απάντηση στην μονομερή αμερικανική αποχώρηση.

Με την πολιτική αυτή, η Τεχεράνη επιδιώκει να ασκήσει πίεση στους εταίρους της που παραμένουν συμβαλλόμενα μέρη της συμφωνίας (Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) ώστε να τη βοηθήσουν να παρακάμψει τις κυρώσεις που επανέφερε η Ουάσιγκτον μετά την αποχώρησή της από τη συμφωνία, και οι οποίες στραγγαλίζουν την οικονομία της.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Μεγάλο βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση

Μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για «απόπειρα πυρηνικού εκβιασμού» χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Ιράν «ένα μεγάλο βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση».

Η επανέναρξη του εμπλουτισμού ουρανίου από πλευράς της Τεχεράνης, που «περιφρονεί δεσμεύσεις-κλειδιά» ως προς το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας, «είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση και υπογραμμίζει τις προκλήσεις που θέτει το Ιράν για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» ανέφερε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μόργκαν Ορτέιγκους.

Η ίδια διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «θα συνεχίσει να ασκεί μέγιστη πίεση στο καθεστώς [σ.σ. στο Ιράν] ωσότου να σταματήσει την αποσταθεροποιητική δραστηριότητά του, ιδίως τις δραστηριότητες που μπορεί να οδηγήσουν στην εξάπλωση».

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο εξέφρασε «κατανόηση για τις ανησυχίες» της Τεχεράνης έναντι των κυρώσεων, προσθέτοντας ότι «παρατηρεί με ανησυχία την εξέλιξη της κατάστασης».

Παρίσι, Λονδίνο και Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσαν την Τεχεράνη να υπαναχωρήσει στην απόφασή της η οποία, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, «αντιβαίνει στη συμφωνία» της Βιέννης.

Οι δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου «παραβιάζουν κατάφωρα τη συμφωνία και θέτουν έναν κίνδυνο για την εθνική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε το Ιράν να «μην λάβει νέα μέτρα που θα υπονομεύσουν περισσότερο» τη συμφωνία και θα καταστήσουν ακόμη δυσκολότερη τη διάσωσή της.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης