Το Ιράν αποσύρεται από «κάποιες δεσμεύσεις» της πυρηνικής συμφωνίας του 2015

Την απόφαση του Ιράν να αποσυρθεί από «κάποιες δεσμεύσεις» της διεθνούς συμφωνίας για τα πυρηνικά ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Ρουχανί.

Ο Ιρανός πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφασή του αυτή σε ορισμένους ξένους ηγέτες, έναν χρόνο αφότου και οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία η οποία συνήφθη το 2015. Δεν διευκρίνισε ωστόσο σε ποιες ακριβώς δεσμεύσεις αναφέρεται.

Η συμφωνία είχε στόχο να ανακόψει τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης.

Η ένταση ωστόσο στις σχέσεις ΗΠΑ – Ιράν έχει κλιμακωθεί από τότε που η Ουάσιγκτον αποσύρθηκε.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξε με το Ιράν και πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ – οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα και η Ρωσία, καθώς και η Γερμανία – κατέρρευσε πέρσι, όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις ΗΠΑ.

Αμέσως κατρακύλησε και οικονομία του Ιράν – ο ετήσιος πληθωρισμός τετραπλασιάστηκε, οι ξένοι επενδυτές γύρισαν την πλάτη και το νόμισμα έκανε βουτιά. Παραταύτα, το Ιράν παρέμενε πιστό στις δεσμεύσεις του, βάσει της διεθνούς συμφωνίας, σύμφωνα με επιτηρητές της Διεθνούς Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

Οι Ευρωπαίοι που στηρίζουν τη συμφωνία και είναι κατηγορηματικά αντίθετοι στην επαναφορά των κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης προσπαθούν έκτοτε να βρουν τρόπους για να διασώσουν τη συμφωνία. Σε αυτούς τους τρόπους περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός ειδικού συστήματος πληρωμών, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στις διεθνείς εταιρείες που το επιθυμούν να συνεχίζουν να συναλλάσσονται με τον Ιράν παρακάμπτοντας τις κυρώσεις.

Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, οι Ευρωπαίοι έχουν καταστήσει σαφές στο Ιράν ότι θα πρέπει να έχει συνέπεια στις δεσμεύσεις του, κυρίως αυτές που αφορούν την πυρηνική δραστηριότητά του.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης