Το Γερμανικό Δημόσιο λάδωσε Ελβετικές Τράπεζες για να πάρει λίστες καταθετών

Φαίνεται πως για τους Γερμανούς το λάδωμα για να κάνουν την δουλειά τους είναι μια... συνήθης πρακτική. Κι αν στην Ελλάδα οι μίζες για υποβρύχια, τανκς, Siemens, κ.α. τελειωμό δεν έχουν στην Ελβετία αυτοί που δωροδόκησαν είναι... δημόσιοι υπάλληλοι! Εύλογο το ερώτημα: Με τι χρήματα δωροδόκησαν; Του Γερμανικού δημοσίου; Γιατί οι τρείς δημόσιοι υπάλληλοι κατέβαλαν ένα σημαντικό ποσό σε Ελβετικές Τράπεζες για να πάρουν λίστες καταθετών που ίσως φοροδιαφεύγουν.

Οι Ελβετοί ωστόσο έχουν εξοργιστεί. Εξέδωσαν μάλιστα και εντάλματα σύλληψης κατά των τριών που αν μπούν Ελβετία θα συλληφθούν. Το θέμα έχει φέρει στη δημοσιότητα η εφημερίδα Bild am Sontag.

Ο γενικός εισαγγελέας της Ελβετίας, στέλνοντας την μπάλα στο γήπεδο της Γερμανίας, εξέδωσε χθες μια ανακοίνωση που ανέφερε πως «υφίστανται βάσιμες υποψίες ότι δόθηκαν σαφείς εντολές από τη Γερμανία να χρησιμοποιηθεί [βιομηχανική] κατασκοπεία για να αποκτηθούν στοιχεία από την Credit Suisse». Πρόσθεσε ότι «ζήτησε την συνδρομή των γερμανικών αρχών». Η Χάνελορε Κραφτ, πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Γερμανίας, δήλωσε στην Μπιλντ αμ Ζόνταγκ ότι η έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης της ενέπνευσε φρίκη. «Είναι ντροπή», δήλωσε η Κραφτ, πολιτικός του SPD η οποία διεκδικεί την επανεκλογή της στις εκλογές της 13ης Μαΐου. «Οι ερευνητές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας έκαναν απλώς την δουλειά τους καταδιώκοντας Γερμανούς φοροφυγάδες οι οποίοι έκρυψαν αδήλωτα κεφάλαια σε ελβετικές τράπεζες».

Οι αρχές της Γερμανίας έχουν κάνει αρκετές προσπάθειες να εντοπίσουν πλούσιους πολίτες που φοροδιαφεύγουν χρησιμοποιώντας δεδομένα που παρέλαβαν από ξένες τράπεζες σε CD. Το Φεβρουάριο του 2008 η αστυνομία έκανε εφόδους σε σπίτια και επιχειρήσεις σε όλη τη Γερμανία, με στόχο περίπου 1.000 ανθρώπους, στο πλαίσιο μιας μεγάλης έρευνας για φοροδιαφυγή, αφού η κυβέρνηση κατέβαλε σε έναν πληροφοριοδότη εκατομμύρια ευρώ για ένα CD με δεδομένα από τράπεζες του Λιχτενστάιν.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης