Το «στοίχημα» της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία

Αντιμέτωπη με μια κρίσιμη ψηφοφορία στον δρόμο για να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι σήμερα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα τοποθετηθεί ενώπιον του ημικυκλίου στις 10:00, ενώ θα ακολουθήσει διάλογος και η μυστική ψηφοφορία των μελών του Ευρωκοινοβουλίου, που κανονικά είναι 751, στις 19:00 (ώρα Ελλάδας).

Ωστόσο, από την τρέχουσα σύνθεση του σώματος λείπουν τέσσερα μέλη. Αυτό σημαίνει πως της αρκεί να λάβει 374 ψήφους, όχι 376.

Η ίδια μπορεί να υπολογίζει στις 182 ψήφους του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Ωστόσο έχει ανάγκη να εξασφαλίσει πολλές ακόμη ψήφους από τα 153 μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και τα 108 μέλη της φιλελεύθερης ομάδας Renew Europe.

Μένει να φανεί αν οι υποσχέσεις της ίδιας θα αρκέσουν για να εξασφαλίσει ψήφους από τους μάλλον επιφυλακτικούς απέναντί της σοσιαλιστές και φιλελεύθερους ευρωβουλευτές.

Για να κατευνάσει τις ανησυχίες τους, η φον ντερ Λάιεν δεσμεύθηκε πως θα υιοθετήσει πολύ πιο φιλόδοξους στόχους ως προς τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ότι θα προωθήσει μια δημοσιονομική πολιτική πιο προσανατολισμένη στην ανάπτυξη, αλλά και τη φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών του τομέα της τεχνολογίας.

Ακόμη, υποσχέθηκε να δημιουργήσει έναν συνεκτικό ευρωπαϊκό μηχανισμό υπεράσπισης και εποπτείας του Κράτους δικαίου, που θα περιλαμβάνει την εκπόνηση ετήσιων εκθέσεων, να ενισχύσει την ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, καθώς και να προωθήσει τη θέσπιση κατώτερου μισθού για τους εργαζομένους στην Ε.Ε..

Η Φον ντερ Λάιεν άφησε να εννοηθεί ότι θα προωθήσει την κατάργηση της αρχής της ομοφωνίας των 28 για ζητήματα που αφορούν το κλίμα, την κοινωνία και την φορολογία - αντ’ αυτής, θα αρκεί απλή πλειοψηφία για τη λήψη αποφάσεων - ενώ υποσχέθηκε να δώσει κι άλλο χρόνο στη Βρετανία, εάν τον χρειάζεται για να διαπραγματευθεί την αποχώρησή της.

Στη σημερινή ψηφοφορία θα φανεί αν οι δεσμεύσεις της υποψήφιας αρκούν για να κατευνάσουν την οργή πολλών ευρωβουλευτών για το γεγονός ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. διάλεξαν εκείνη, καταστρατηγώντας το σύστημα των Spitzenkandidaten, δηλαδή την επιλογή του ή της επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ευρωπαϊκής πολιτικής ομάδας που επικρατεί στις ευρωεκλογές.

Αν η Φον ντερ Λάιεν εξασφαλίσει ψήφους από την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, στην οποία συμμετέχουν ακροδεξιοί κι εθνικιστές από την ανατολική Ευρώπη και Βρετανοί ευρωβουλευτές, ενδέχεται να δημιουργηθούν αμφιβολίες για τη νομιμοποίησή της και να καταφερθεί πλήγμα στις προσπάθειες υπεράσπισης των ευρωπαϊκών δημοκρατικών κανόνων.

Το πόσο μεγάλη θα είναι και το ποια σύνθεση θα έχει η υποστήριξη που θα εξασφαλίσει είναι ένας παράγοντας που ίσως περιπλέξει την αποστολή της στην προεδρία της Κομισιόν, του οργάνου που χειρίζεται μεταξύ πολλών άλλων τις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο, τη χάραξη οικονομικής πολιτικής, αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής εξ ονόματος των 500 εκατομμυρίων Ευρωπαίων, ενώ παίρνει επίσης αποφάσεις για την αντιμετώπιση μονοπωλιακών πρακτικών που αφορούν, για παράδειγμα, πανίσχυρες εταιρείες του τομέα της τεχνολογίας.

Εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απορρίψει την υποψηφιότητα της Γερμανίδας, η Ε.Ε. θα υποστεί νέο βαρύ πλήγμα, έπειτα από μια δεκαετία κατά την οποία δοκιμάστηκε από την κρίση των κρατικών χρεών, την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει, την άνοδο ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων.

Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε μεγάλο πονοκέφαλο για τους Ευρωπαίους ηγέτες, που θα ήταν αναγκασμένοι να ορίσουν νέο υποψήφιο ή νέα υποψήφια μέσα σε χρονικό περιθώριο ενός μήνα.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης