Τουρκία: Πάνω από 4.000 δικαστές και εισαγγελείς έδιωξε ο Ερντογάν

Η Τουρκία έχει απομακρύνει από τις θέσεις τους περισσότερους από 4.000 δικαστές και εισαγγελείς τους οποίους θεωρεί ύποπτους για διασυνδέσεις με το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας Μπεκίρ Μποζντάγ.

Σε ομιλία του στην Άγκυρα, ο κ. Μποζντάγ είπε ότι το δικαστικό σώμα έχει εκκαθαριστεί από υποστηρικτές του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Περισσότεροι από 100.000 εργαζόμενοι στην αστυνομία, στο δικαστικό σώμα, σε δημόσιες υπηρεσίες και στον ιδιωτικό τομέα έχουν απολυθεί ή έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα επειδή φέρονται να σχετίζονταν με το πραξικόπημα, προκαλώντας ανησυχία στους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας και σε οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το δίκτυο του Φ. Γκιουλέν είχε αρχίσει να διεισδύει μυστικά, κυρίως στην αστυνομία και τη Δικαιοσύνη, αλλά δευτερευόντως και στον στρατό, από τη δεκαετία του '80.

Το κυβερνών, ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2002, είχε χρησιμοποιήσει τους «γκιουλενιστές» για την εκκαθάριση κεμαλιστών στον κρατικό μηχανισμό, ωστόσο από το 2011 και μετά τα δύο ισλαμιστικά ρεύματα βρέθηκαν σε σύγκρουση «ζωής και θανάτου».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης