Τουρκία: Καταδίκη δημοσιογράφου της WSJ για «τρομοκρατική προπαγάνδα»

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε μία δημοσιογράφο της Wall Street Journal σε ποινή φυλάκισης δύο ετών κι ενός μήνα σε δίκη, η οποία διεξήχθη ερήμην της για «τρομοκρατική προπαγάνδα» υπέρ του κουρδικού ένοπλου αυτονομιστικού κινήματος PKK, όπως έγραψε η εφημερίδα την Τρίτη.

Η Αϊλά Αλμπαϊράκ, δημοσιογράφος της WSJ με τουρκική και φινλανδική υπηκοότητα, καταδικάστηκε για ένα κείμενό της που είχε δημοσιευθεί το 2015 με θέμα τις συγκρούσεις ανάμεσα στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και τους αντάρτες του PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Πρόκειται για «μια ανυπόστατη ποινική κατηγορία και μια εντελώς απαράδεκτη καταδίκη για ένα ισορροπημένο ρεπορτάζ της WSJ» τόνισε ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Τζέραρντ Μπέικερ.

Η Αλμπαϊράκ, η οποία βρίσκεται το τρέχον διάστημα στις ΗΠΑ, πρόκειται να ασκήσει έφεση εναντίον της απόφασης, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η καταδίκη της δημοσιογράφου καταγράφεται ενώ οι σχέσεις Άγκυρας και Ουάσιγκτον βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί. Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σύμμαχοι της Τουρκίας στη Δύση καταγγέλλουν ότι η κατάσταση ως προς τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιδεινώνεται, ειδικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το 2016, κι εκφράζουν φόβους περί παρέκκλισης της Τουρκίας σε μια αυταρχικότερη μορφή διακυβέρνησης.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 οι αρχές έχουν φυλακίσει περίπου 50.000 ανθρώπους και έχουν απομακρύνει από τις θέσεις τους ακόμη 150.000. Στο πλαίσιο των εκκαθαρίσεων, περίπου 150 ΜΜΕ έχουν αναγκαστεί να διακόψουν τη λειτουργία τους και τουλάχιστον 160 δημοσιογράφοι βρίσκονται στις φυλακές, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Τούρκων Δημοσιογράφων.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης