Τουρκία-Δίκη κατά της Cumhuriyet: «Δεν τo βάζουμε κάτω»

Συνεχίζεται σήμερα η δίκη σε βάρος δημοσιογράφων της Cumhuriyet με την κατηγορία της «τρομοκρατικής προπαγάνδας». Ο πιο γνωστός ειναι ο Αχμέτ Σικ, που μαζί με άλλους 3 συναδέλφους του βρίσκεται επί 14 μήνες στη φυλακή.

Σε φρούριο έχει μετατραπεί το κτήριο όπου στεγάζεται η εφημερίδα Cumhuriyet σε συνοικία της Κωνσταντινούπολης. Είναι η μόνη εφημερίδα που δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση.

Μετά από άπειρες απειλές και βομβιστικές απόπειρες έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και κανείς δεν μπορεί να μπει χωρίς να περάσει έλεγχο από πάνοπλους φρουρούς και ανιχνευτή μετάλλων.  

«Βρίσκονται άδικα στη φυλακή»

Πολλοί από τους δημοσιογράφους που γράφουν για την στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία ή για τα γυναικεία δικαιώματα είχαν φασαρίες με τις αρχές. Παρόλα αυτά συνεχίζουν να γράφουν.

Για τον αρχισυντάκτη Φαρούκ Ερέν κάθε μέρα αποτελεί μια δύσκολη ημέρα. Λόγω των κυβερνητικών πιέσεων οι διαφημίσεις έπεσαν κατακόρυφα και μαζί τους η κυκλοφορία. Καθημερινά η εφημερίδα γράφει για δικαστικές περιπέτειες συνεργατών της.

Αυτή τη φορά πρόκειται για 17 δημοσιογράφους και εργαζόμενους που έχουν κατηγορηθεί από το περασμένο καλοκαίρι για στήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως η κουρδική οργάνωση PKK ή το κίνημα Γκιουλέν, το οποίο ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί ότι υποκίνησε το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Οι κατηγορίες επισείουν ποινές φυλάκισης από 7 μέχρι 43 χρόνια.

«Οι άνθρωποί μας βρίσκονται εντελώς άδικα στη φυλακή» λέει ο Φαρούκ Ερέν. «Η εφημερίδα ήταν πάντα στόχος φασιστών, ισλαμιστών, κάθε είδους ριζοσπαστών που τους ήταν πρόβλημα η δημοσιογραφική μας εργασία».

Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την πρώτη ανάκριση για τη διάρκεια της δίκης, οι 3 έχουν προφυλακιστεί εδώ και 14 μήνες. Ο πιο γνωστός για τα αποκαλυπτικά του ρεπορτάζ είναι ο Αχμέτ Σικ.

Ο Σικ εκμεταλλεύεται τη δίκη εναντίον του και των συναδέλφων του για να προκαλέσει την προσοχή. «Δεν υπερασπίζομαι τον εαυτό μου, κατηγορώ» φώναξε στο δικαστή σε μια κατάθεση.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η δίκη μάλιστα διεκόπη, όταν τον πέταξαν έξω από την αίθουσα γιατί υπερασπιζόμενος τον εαυτό του έκανε λόγο για δικτατορικό καθεστώς στην Τουρκία.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης