Τη σύλληψη Λίβυου για τις επιθέσεις στη Βεγγάζη το 2012 ανακοίνωσε ο Τραμπ

Τη σύλληψη στη Λιβύη του Μουστάφα αλ Ιμάμ, ο οποίος κατηγορείται πως ενέχεται στην αιματηρή επίθεση εναντίον του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού στη Βεγγάζη το 2012, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Χθες (σ.σ. προχθές Κυριακή), βάσει διαταγών μου, οι ΗΠΑ συνέλαβαν τον Μουστάφα αλ Ιμάμ στη Λιβύη», ανέφερε ο Τραμπ σε ανακοίνωση στην οποία δεν δίνεται κανένα στοιχείο για τον ακριβή ρόλο του προσώπου αυτού στην επίθεση.

«Χάρη σε αυτή την επιχείρηση που στέφθηκε από επιτυχία, ο αλ Ιμάμ θα οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης των ΗΠΑ για τον φερόμενο ρόλο του στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2012 στη Βεγγάζη», προστίθεται στην ανακοίνωση, χωρίς να διευκρινίζονται οι συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η σύλληψη.

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε πως «δεν θα χαλαρώσουμε τις προσπάθειες για τον εντοπισμό των δραστών αυτών των ειδεχθών επιθέσεων και την προσαγωγή τους ενώπιον της δικαιοσύνης».

Άλλος ένας Λίβυος, ο Άχμεντ Αμπού Χατάλα, δικάζεται στην Ουάσιγκτον για την επίθεση, τρία χρόνια μετά τη σύλληψή του από μέλη των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων και τη μεταγωγή του με πλοίο στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Χατάλα ανήκε σε μια ομάδα περίπου 20 ενόπλων που εισέβαλαν το βράδυ της 11ης Σεπτεμβρίου 2012 στο διπλωματικό συγκρότημα πριν βάλουν φωτιά στη βίλα όπου βρισκόταν ο Αμερικανός πρεσβευτής Κρις Στίβενς κι ένας υπάλληλος, ο Σον Σμιθ. Και οι δύο πέθαναν από ασφυξία. Λίγο αργότερα, οι δράστες της επίθεσης άνοιξαν πυρ με όλμους εναντίον ενός κτηρίου που χρησιμοποιούσε η CIA σε άλλη συνοικία της Βεγγάζης. Οι όλμοι σκότωσαν τους Γκλεν Ντόχερτι και Ταϊρόν Γουντς, δυο πρώην μέλη των Seals, μιας μονάδας των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων.

Ο Μουστάφα αλ Ιμάμ, ηλικίας «περίπου 46 ετών», διώκεται διότι φέρεται να «σκότωσε ένα πρόσωπο στη διάρκεια επίθεσης εναντίον ενός ομοσπονδιακού κτηρίου με τη χρήση πυροβόλου όπλου» για να προσφέρει «υλική υποστήριξη σε τρομοκράτες», καθώς και για «οπλοχρησία κατά τη διάπραξη ενός εγκλήματος», σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες της εισαγγελέως της Ουάσιγκτον Τζέσι Κ. Λιού.

Μετά την άφιξή του στην αμερικανική επικράτεια ο Μουστάφα αλ Ιμάμ θα προσαχθεί ενώπιον δικαστή στην Ουάσιγκτον, προστίθεται στο ίδιο κείμενο. «Η σύλληψη του Μουστάφα αλ Ιμάμ αποδεικνύει την αποφασιστικότητά μας να προσαγάγουμε στη δικαιοσύνη όλους τους υπεύθυνους για τις δολοφονίες των τεσσάρων γενναίων Αμερικανών στη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βεγγάζη», σύμφωνα με την εισαγγελέα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους εταίρους τους στη Λιβύη, προκειμένου «να εξασφαλιστεί ότι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις δεν θα χρησιμοποιήσουν τη Λιβύη ως καταφύγιο για να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον Αμερικανών, Λίβυων ή άλλων».

Οι επιθέσεις της Βεγγάζης είχαν πάρει πολύ γρήγορα πολιτική χροιά στις ΗΠΑ, με τους Ρεπουμπλικάνους να κατηγορούν την τότε υπουργό Εξωτερικών και μετέπειτα υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον ότι προσπάθησε αρχικά να αποκρύψει την τρομοκρατική διάσταση της υπόθεσης. Η Κλίντον υπεραμύνθηκε των αποφάσεών της ενώπιον μιας επιτροπής του Κογκρέσου σε μια μαραθώνια, 11ωρη συνεδρίαση τον Οκτώβριο του 2015. Έπειτα από δύο χρόνια ερευνών, δεν υπήρξε καμιά αποκάλυψη περί δικών της σφαλμάτων ή παραλείψεων σε ό,τι αφορά τις επιθέσεις.

Η ανακοίνωση της σύλληψης έγινε την ίδια μέρα που αποκαλύφθηκε η παραπομπή τριών πρώην στελεχών της εκστρατείας του Τραμπ στη δικαιοσύνη, στο πλαίσιο της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για τη φερόμενη σύμπραξη της εκστρατείας του νυν προέδρου με τη Ρωσία.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης