Την ανοικτή σύγκρουση με το Κογκρέσο επιλέγει ο Τραμπ

Έπειτα από αρκετές ημέρες φαινομενικής αμφιταλάντευσης, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε την ανοικτή σύρραξη με το Κογκρέσο: ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως δεν θα συνεργαστεί με την έρευνα που μπορεί να οδηγήσει στην παραπομπή και - τουλάχιστον θεωρητικά - ακόμη και στην καθαίρεσή του από το ανώτατο αξίωμα.

Κεντρικό επιχείρημα της αμερικανικής προεδρίας: η έρευνα την οποία διενεργούν οι Δημοκρατικοί, που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όσον αφορά την πίεση που φέρεται να άσκησε ο Τραμπ στον πρόεδρο της Ουκρανίας, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να δώσει εντολή να διενεργηθούν έρευνες με σκοπό να σπιλωθεί ο Τζο Μπάιντεν δεν είναι ούτε αμερόληπτη, ούτε νόμιμη, είναι αντιθέτως «αντισυνταγματική».

Για να το «θέσουμε απλά», η έρευνα αυτή δεν αφορά τίποτε άλλο πέρα από το ότι «προσπαθείτε να ακυρώσετε τα αποτελέσματα των εκλογών του 2016», ήτοι «να στερήσετε από τους Αμερικανούς τον πρόεδρο που εξέλεξαν ελεύθερα», ανέφερε ο Πατ Σιπολόνι, δικηγόρος της αμερικανικής προεδρίας, σε επιστολή που απηύθυνε στην Νάνσι Πελόζι, την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, την Τρίτη.

Ανάμεσα στα πολλά παράπονα της προεδρίας, ο Σιπολόνι στάθηκε ιδίως στο ότι δεν διεξήχθη ψηφοφορία στην ολομέλεια του σώματος για την επίσημη έγκριση της διαδικασίας έρευνας.

«Υπό αυτές της συνθήκες, ο πρόεδρος Τραμπ και η κυβέρνησή του δεν μπορούν να συμμετάσχουν στη μικροπολιτική και αντισυνταγματική έρευνά σας», προστίθεται στην οκτασέλιδη επιστολή του, που πέραν της Πελόζι επιδόθηκε στους Δημοκρατικούς προέδρους των Επιτροπών που είναι αρμόδιες για τις υπηρεσίες πληροφοριών, τις διεθνείς σχέσεις και την εποπτεία.

Το κείμενο αυτό εστάλη στο Κογκρέσο μερικές ώρες αφότου ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να εμποδίσει τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γκόρντον Σόντλαντ να προσέλθει για να καταθέσει σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Τραμπ, ο οποίος μιλά μονίμως περί «κυνηγιού μαγισσών» σε βάρος του από τους Δημοκρατικούς, δικαιολόγησε αυτή την απόφαση κάνοντας λόγο περί διαδικασίας-«παρωδίας της δικαιοσύνης» στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Περί νέας «κατάχρησης εξουσίας» μίλησε η Νάνσι Πελόζι, η οποία έκανε στα τέλη του Σεπτεμβρίου την ανακοίνωση που κλιμάκωσε την πολιτική σύγκρουση στην Ουάσιγκτον, ότι δηλαδή αρχίζει η έρευνα που ίσως οδηγήσει στην παραπομπή του Τραμπ.

Όπως επισήμανε, η άρνηση της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου να συνεργαστεί με το αμερικανικό Κογκρέσο στην έρευνα που ενδέχεται να οδηγήσει στην παραπομπή του αποτελεί «παράνομη προσπάθεια συγκάλυψης» των «γεγονότων» και της «αλήθειας».

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου είναι «απλά μια ακόμη προσπάθεια απόκρυψης των γεγονότων για τις επονείδιστες προσπάθειες της κυβέρνησης Τραμπ να ασκήσει πιέσεις σε ξένες κυβερνήσεις προκειμένου να παρέμβουν στις εκλογές του 2020», κατήγγειλε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Προειδοποίησε παράλληλα πως ο Τραμπ θα «λογοδοτήσει» για την άρνησή του, που χαρακτήρισε «περαιτέρω απόδειξη της παρακώλυσης» της έρευνας.

«Ο πρόεδρος Τραμπ πρέπει να σταματήσει να παρακωλύει το Κογκρέσο», έκρινε από την πλευρά του ο Τζο Μπάιντεν, η εικόνα του οποίου υπέστη επίσης πλήγμα λόγω της υπόθεσης της Ουκρανίας.

Η επιστολή του νομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου κάνει λόγο περί αψήφισης κάθε ιστορικού προηγουμένου, στέρησης θεμελιωδών δικαιωμάτων του Τραμπ, όπως η εξέταση των μαρτύρων κατ’ αντιπαράσταση, η κλήση μαρτύρων να καταθέσουν, η κοινοποίηση των πρακτικών των καταθέσεων στην ομάδα της υπεράσπισης του προέδρου και η πρόσβαση σε αποδεικτικά στοιχεία.

«Ο πρόεδρος δεν έχει δικαίωμα να υπαγορεύει πώς το Κογκρέσο διενεργεί έρευνα σε βάρος του», αντέτεινε ο βουλευτής των Δημοκρατικών Έρικ Σουόλγουελ, σφοδρός επικριτής του Τραμπ.

Οι νέες εξελίξεις σηματοδοτούν για πολλούς την έναρξη μιας εντελώς ανοικτής πλέον σύγκρουσης ανάμεσα στην εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία στις ΗΠΑ και είναι πολύ πιθανό η δικαστική εξουσία να είναι αυτή που θα κληθεί να ξεκαθαρίσει αρκετά από τα ζητήματα για τα οποία συγκρούονται οι δύο πλευρές.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης