Τεχνοκράτες θα κυβερνήσουν την Ιταλία. Ο Μόντι στο Υπουργείο Οικονομικών

Ο νέος ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι κατά τη διάρκεια ανακοίνωσης της σύνθεσης της κυβέρνησης τεχνοκρατών ( Πηγή: EPA)

Αποδέχθηκε και τυπικά τη θέση του πρωθυπουργού ο οικονομολόγος και πρώην ευρωπαίος επίτροπος κ. Μάριο Μόντι έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τον ιταλό Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Τζόρτζιο Ναπολιτάνο η οποία κράτησε δυόμισι ώρες. 

Ο κ. Μόντι ανακοίνωσε και τη σύνθεση της εντεκαμελούς κυβέρνησής του, η οποία όπως είχε προαναγγείλει αποτελείται από τεχνοκράτες. Η ορκωμοσία πραγματοποιείται στις 18:00 (ώρα Ελλάδος) και την Πέμπτη η νέα κυβέρνηση ζητά διαδοχικά την ψήφο εμπιστοσύνης της Γερουσίας και της Βουλής.


Το υπουργικό σχήμα


Το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο ίδιος ο Μάριο Μόντι

Υπουργός Εσωτερικών θα είναι στο εξής η κυρία Αννα Μαρία Καντσελιέρι, νομάρχης στη Μπολόνια.

Υπουργός Δικαιοσύνης η κυρία Πάολα Σεβερίνο, δικηγόρος και υποδιευθύντρια του πανεπιστημίου Luiss, που ανήκει στην Ενωση Βιομηχάνων.

Το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον κ. Τζούλιο Τέρτσι Ντι Σαντ' Αγκατα.

Για το υπουργείο Παιδείας επελέγη ο Φραντσέσκο Προφούμο, επικεφαλής του Ιταλικού Ιδρύματος Ερευνών

Στο υπουργείο Αμυνας ο ναύαρχος κ. Τζαμπάολο Ντι Πάολα, πρόεδρος της αμυντικής επιτροπής του ΝΑΤΟ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Intesa Sanpaolo κ. Κοράντο Πάσερα, είναι ο νέος υπουργός Υποδομών και Οικονομικής Ανάπτυξης

Η κυρία Ελσα Φορνέρο, οικονομολόγος στο πανεπιστήμιο του Τορίνο, αναλαμβάνει το υπουργείο Εργασίας.

Επιπλέον, πέντε πρόσωπα ονομάστηκαν υπουργοί άνευ χαρτοφυλακίου - πρόκειται επίσης για τεχνοκράτες.

Δηλώσεις Μόντι

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Μάριο Μόντι εξέφρασε την ελπίδα ότι η νέα κυβέρνηση θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών και θα ηρεμήσει το τεταμένο πολιτικό κλίμα στην Ιταλία. Προηγουμένως είχε πει ότι «η απουσία πολιτικών θα βοηθήσει την κυβέρνηση να ριζώσει στο κοινοβούλιο και στις πολιτικές δυνάμεις. Οι πολιτικές δυνάμεις, έχουν, άλλωστε, πλήρη επίγνωση της δύσκολης πολιτικής και οικονομικής κατάστασης που διέρχεται η χώρα»

Απέρριψε επίσης υπαινιγμό ότι συνιστά σύγκρουση συμφερόντων ο διορισμός του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Intesa Sanpaolo στο υπουργείο Υποδομών και Οικονομικής Ανάπτυξης - το οποίο θα ενιαίο για να επιτευχθεί ουσιαστικότερο αποτέλεσμα.

Ο Μάριο Μόντι υπογράμμισε ακόμη ότι η παρουσία τριών γυναικών σε υπουργεία-κλειδιά θα είναι βασικής σημασίας για την επιτυχία της κυβέρνησης.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Μόντι απηύθυνε «εγκάρδιο χαιρετισμό» στον προκάτοχό του κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι «με σεβασμό και προσοχή στο έργο που έφερε σε πέρας».

Ευχαρίστησε, επίσης, τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Tζόρτζιο Ναπολιτάνο για την τιμή που του περιποιεί με την επιλογή του και την ουσιαστική στήριξη που του προσέφερε όλες αυτές τις ημέρες.

«Η σταθερότητα της κυβέρνησης εξαρτάται από την ικανότητά μας να δράσουμε αποτελεσματικά και να εξηγήσουμε στους πολίτες την σημασία της αποστολής μας» τόνισε o νέος ιταλός πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά στις αγορές, πρόσθεσε ότι «ευελπιστεί ότι θα κατανοήσουν την καινοτόμο ταυτότητα της νέας κυβερνητικής ομάδας, την ποιότητα των επιλογών που μπόρεσαν να γίνουν μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

«Νιώθουμε αυτοπεποίθηση και λάβαμε πολλά ενθαρρυντικά μηνύματα από τους ευρωπαίους εταίρους μας και από τον διεθνή χώρο γενικότερα. Κάτι που πιστεύω ότι θα βοηθήσει στο να ηρεμήσει ο τομέας εκείνος των αγορών, που αφορά, ειδικότερα, τη χώρα μας» επισήμανε.

Ο Μόντι, τέλος, διαβεβαίωσε κατά τις επαφές του με τις πολιτικές δυνάμεις ότι δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ενώ δεν απάντησε στην ερώτηση δημοσιογράφου «αν σκοπεύει να επιβάλλει νέο ειδικό φόρο για την κινητή και ακίνητη περιουσία». 


Κυβέρνηση μέχρι πότε; 

Σύμφωνα με παρατηρητές, η νέα πίεση των αγορών εις βάρος της χώρας οδήγησε την κεντροδεξιά να θέσει τη Δευτέρα νέους όρους για την υποστήριξή της στη νέα κυβέρνηση του Μάριο Μόντι: να μην είναι υποψήφιος ο πρώην ιταλός καθηγητής και ευρωπαίος επίτροπος στις επόμενες εκλογές και η κυβέρνηση του να μην παραμείνει στην εξουσία για περισσότερο από ένα εξάμηνο. 

Ωστόσο, ο Μάριο Μόντι έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι θέλει να ηγηθεί της κυβέρνησης μέχρι το 2013 προκειμένου να γίνουν όλα τα αναγκαία βήματα για βγει η χώρα από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, και μετά τις σημερινές πρώτες διαβουλεύσεις με τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας ο εντολοδόχος πρωθυπουργός είναι πιο αισιόδοξος.

Πηγή: 
tovima.gr

Δείτε επίσης