Τα τέσσερα πολιτικά σενάρια στην Ιταλία

Τέεσερα είναι τα σενάρια στην ιταλία όπου όπως δήλωσε ο Μπερσάνι, αρχηγός της κεντροαριστεράς, «μόνο ένας ψυχικά ασθενής θα είχε διακαή πόθο να κυβερνήσει αυτή τη στιγμή». Και συνέχισε: «Θέλω να είμαι σαφής. είμαι έτοιμος να αναλάβω μία τεράστια ευθύνη, αλλά ζητώ από όλους τους άλλους να αναλάβουν λίγη και οι ίδιοι».

Τα 4 σενάρια είναι: (α) ο Μπερσάνι να παραδώσει την εντολή, (β) να ζητήσει από τον ιταλό πρόεδρο να εξακριβώσει στη Γερουσία αν κατάφερε να εξασφαλίσει την αναγκαία πλειοψηφία—αν και από την μέχρι τώρα τοποθέτηση των πολιτικών δυνάμεων η απάντηση μοιάζει να είναι αρνητική, (γ) ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο να προσπαθήσει να επιτύχει την σύσταση «κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής», ή «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» και ανάθεση εντολής σχηματισμού σε πρόσωπο που να μην προέρχεται από κάποιο πολιτικό κόμμα.

Η τέταρτη εναλλακτική είναι μια νέα προσφυγή στις κάλπες: είτε στο τέλος Ιουνίου (στην περίπτωση αυτή όμως ο Ναπολιτάνο θα έπρεπε να παραιτηθεί άμεσα και να εκλεγεί σε χρόνο-ρεκόρ νέος πρόεδρος), ή το φθινόπωρο, πιθανώς τον Οκτώβριο.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης