Τα μικροσωματίδια ρύπανσης έχουν ισχυρή επίδραση στις καταιγίδες και τις βροχές

Τα μικροσκοπικά σωματίδια στον αέρα έχουν μεγαλύτερη επιρροή στην ένταση των καταιγίδων από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες, σύμφωνα με νέα έρευνα που περιγράφει το ρόλο των ρύπων από τη βιομηχανική και αστική ρύπανση, τα αερολύματα, τις πυρκαγιές και άλλες πηγές.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στις ΗΠΑ δείχνει ότι ακόμη και τα πιο μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις καιρικές συνθήκες, εντείνοντας τις καταιγίδες και αυξάνοντας το μέγεθος των σύννεφων, με αποτέλεσμα περισσότερες βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Ζαντσίνγκ Λι, η μελέτη θα δώσει τη δυνατότητα στους ερευνητές να μάθουν περισσότερα για τους φυσικούς μηχανισμούς σχηματισμού έντονων καταιγίδων και ανάπτυξης νεφών, που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη καλύτερων μεθόδων για την πρόβλεψη καταιγίδων.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε πώς τα πολύ λεπτά σωματίδια, με πλάτος μικρότερο από 50 νανόμετρα, επηρεάζουν το σχηματισμό σύννεφων θύελλας.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι σε συγκεκριμένες συνθήκες, τα μικρότερα σωματίδια είναι πιο ισχυρά στην «αναζωογόνηση» των σύννεφων. Οι υδρατμοί φτάνουν ακραία επίπεδα πιο εύκολα όταν δεν υπάρχουν μεγάλα σωματίδια που μπορούν να προσελκύσουν την υγρασία στον αέρα.

Σε αυτό το είδος περιβάλλοντος, η σχετική υγρασία μπορεί να αυξηθεί κατά περισσότερο από 100%.

Αν και τα πολύ λεπτά σωματίδια είναι μικροσκοπικά, ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί γρήγορα. Αυτά τα σωματίδια σχηματίζουν πολλά μικρά σταγονίδια που απορροφούν αποτελεσματικά και γρήγορα τους υπερβολικούς υδρατμούς της ατμόσφαιρας.

Η διαδικασία της ενισχυμένης συμπύκνωσης παράγει περισσότερη θερμότητα. Καθώς τα σύννεφα τραβούν περισσότερο θερμό αέρα, σχηματίζονται περισσότερα σταγονίδια, δημιουργώντας ένα μικρό «φαινόμενο θερμοκηπίου» το οποίο, με τη σειρά του, οδηγεί σε ισχυρότερες καταιγίδες.

Η έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα που συλλέχθηκαν από τον Αμαζόνιο με εναέριες και επιτόπιες μετρήσεις από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2015.

Χάρις στο πιο παρθένο περιβάλλον του Αμαζονίου, οι επιστήμονες είχαν τη σπάνια ευκαιρία να παρατηρήσουν πώς η ρύπανση επηρεάζει τις ατμοσφαιρικές διεργασίες σε ένα κατά κύριο λόγο προβιομηχανικό περιβάλλον, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να εντοπίσουν την επίδραση των σωματιδίων, απομονώνοντας παράγοντες όπως η υγρασία και η θερμοκρασία.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης