Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για την «επιστροφή της δημοκρατίας στην Κωνσταντινούπολη»

Ο εκλογικός θρίαμβος του Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη και κυρίως η μεγάλη ήττα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πρώτο θέμα σχεδόν σε όλα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.  

«Το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας χάνει τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη», είναι ο τίτλος του BBC και των περισσότερων βρετανικών μέσων ενημέρωσης.

«Η τουρκική αντιπολίτευσης καταφέρει βαρύ πλήγμα στον Ερντογάν», σχολιάζει το πρακτορείο Reuters, ενώ στο ίδιος μήκος κύματος η «Guardian» αναφέρει «Η τουρκική αντιπολίτευση νίκησε στις επαναλητικές δημοτικά εκλογές στην Κωνσταντινούπολη – πλήγμα για τον Ερντογάν». «Η αποτυχία του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη ενισχύεται από το παρελθόν», γράφουν οι «Financial Times».

«Τι ωραία μέρα! Ο Ιμάμογλου νίκησε!: Η Κωνσταντινούπολη γιορτάζει την επιστροφή της δημοκρατίας», είναι ο τίτλος της γαλλικής «Monde», ενώ η «Liberation» κάνει λόγο για «Ιστορική ήττα του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη».

«Το σύστημα Ερντογάν κλονίζεται», είναι ο τίτλος σχολίου του Μαξιμίλιαν Ποπ στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Der Spiegel», στο οποίο επισημαίνεται ότι ο νικητής των εκλογών έγραψε ιστορία, αλλά και ότι ο Ερντογάν βρίσκεται πλέον υπό πρωτοφανή πίεση.

Σε εκτενές κείμενό της η αγγλόφωνη «Deutsche Welle» κάνει λόγο για «μείζον χτύπημα» στον Ερντογάν, σε μια εκλογή η οποία θεωρείτο δημοψήφισμα για τις πολιτικές του τούρκου Προέδρου και την δημοτικότητα του κόμματός του.

«Ολοκληρωτική ήττα για τον πρόεδρο της Τουρκίας στις επαναλητικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη» είναι ο τίτλος των «New York Times». «Εμπόδιο για τον Ερντογάν η νίκη της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολης», σχολιάζει η «Wall Street Journal». «Αλλαγή, ελπίδα και μία νέα αρχή», αναφέρει το CNN στην ηλεκτρονική του έκδοση.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης