Ταϊλάνδη: Ουιγούροι έσκαψαν τρύπα στο κελί και δραπέτευσαν

Ομάδα 20 Ουιγούρων, μειονότητα που δηλώνει διωκόμενη από το Πεκίνο, δραπέτευσε από κέντρο κράτησης παράνομων μεταναστών σκάβοντας μια τρύπα στον τοίχο του κελιού τους, ανακοίνωσαν οι ταϊλανδικές υπηρεσίες μετανάστευσης.

«Τη χθεσινή νύχτα, 20 Ουιγούροι του κέντρου κράτησης Σόνγκχα, (στο νότο) δραπέτευσαν από το κελί τους», δήλωσε χθες βράδυ ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών μετανάστευσης Τσεργκρόν Ριμπαντί.

«Χρησιμοποίησαν αμβλεία αντικείμενα για να σκάψουν μια τρύπα μέσα στον τοίχο του κελιού τους και χρησιμοποίησαν μια κουβέρτα για να αναρριχηθούν κα να βγουν έξω. Επέλεξαν μια στιγμή που η ορατότητα ήταν περιορισμένη και που οι υπεύθυνοι δεν μπορούσαν να τους ακούσουν λόγω της δυνατής βροχής», πρόσθεσε. Πέντε από τους δραπέτες βρέθηκαν και συνελήφθησαν, οι άλλοι έχουν τραπεί σε φυγή.

Έξι υπεύθυνοι του κέντρου κράτησης απομακρύνθηκαν από τις θέσεις του ως μέτρο αντιποίνων.
Οι δραπέτες ανήκουν σε μια ομάδα Ουιγούρων που έφθασαν από την Κίνα το 2014. Δήλωσαν ότι είναι Τούρκοι και για το λόγο αυτό είχε παραταθεί η κράτησή τους, καθώς οι άλλοι εστάλησαν πίσω στην Κίνα.

Η Ταϊλάνδη, παραδοσιακός δρόμος διέλευσης για τους Ουιγούρους που φεύγουν από την Κίνα (ο προορισμός των οποίων είναι συχνά η Τουρκία), εφαρμόζει από το 2015 μια αυστηρή πολιτική επαναπατρισμού των Ουιγούρων στην Κίνα.

Τον Ιούλιο του 2015, η Μπανγκόκ έστειλε σχεδόν εκατό Ουιγούρους πίσω στην Κίνα. Ένα μήνα αργότερα, μια επίθεση στο κέντρο της Μπανγκόκ προκάλεσε τον θάνατο 20 ανθρώπων. Η δίκη των Ουιγούρων που θεωρούνται ύποπτοι ως δράστες της επίθεσης συνεχίζεται στη Μπανγκόκ.

Στην Κίνα ζουν περίπου 10 εκατομμύρια Ουιγούροι, στην πλειονότητά τους μουσουλμάνοι. Πολλά μέλη αυτής της εθνότητας διαμαρτύρονται για διακρίσεις που υφίστανται στην αγορά εργασίας και για περιορισμούς στην άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων.

Ένα ριζοσπαστικοποιημένο κομμάτι αυτού του πληθυσμού συχνά εξαπολύει αιματηρές επιθέσεις στην Ασία.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης