Τέσσερις τόνοι σκουπιδιών μαζεύτηκαν στο όρος Έβερεστ

Η ειδική κινεζική ομάδα καθαρισμού του όρους Έβερεστ συνέλεξε, με τη βοήθεια διεθνούς ομάδας εθελοντών, πάνω από τέσσερις τόνους απορριμμάτων από τη βόρεια πλευρά του βουνού που ανήκει στην Κίνα.

Η ομάδα εθελοντών αποτελείται από περισσότερους από 100 ορειβάτες από 20 διαφορετικές χώρες, και βοηθά στην συλλογή απορριμμάτων στο υψηλότερο βουνό του πλανήτη κάθε χρόνο από το 1997.

Σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, η τοπική κυβέρνηση του Θιβέτ έχει δημιουργήσει ειδικούς σταθμούς περισυλλογής, ταξινόμησης, ανακύκλωσης και συμπίεσης των απορριμμάτων, τα οποία περιλαμβάνουν πλαστικές σακούλες και κουτάκια, σκηνές, δεξαμενές οξυγόνου και άλλα σύνεργα και εξοπλισμό ορειβασίας.

Το πρώτο μέρος της επιχείρησης καθαρισμού θα διαρκέσει εννέα ημέρες με σκοπό να καθαρίσει τα μονοπάτια και τις κατασκηνώσεις βάσης σε υψόμετρο μεταξύ 5.200 και 6.500 μέτρων. Το επόμενο έτος οι υπεύθυνοι σκοπεύουν να συλλέξουν σκουπίδια ακόμα πιο ψηλά, έως και τα 8.000 μέτρα.

Περίπου 60.000 ορειβάτες και οδηγοί επισκέπτονται την κινεζική πλευρά του όρους Έβερεστ κάθε χρόνο, ενώ επιχειρήσεις καθαρισμού με τεράστιες σακούλες σκουπιδιών που συλλέγονται από ελικόπτερα έχουν σχεδιαστεί και για την πλευρά του Νεπάλ.

Εκατοντάδες ορειβάτες και οδηγοί επιχειρούν να κατακτήσουν την κορυφή του Έβερεστ κάθε χρόνο, κυρίως το Μάιο, όταν οι συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές. Πέρυσι, περίπου 600 ορειβάτες τα κατάφεραν, μέσω Νεπάλ ή Κίνας. Φέτος, ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί, λόγω των ορειβατών των οποίων οι αποστολές ακυρώθηκαν λόγω χιονοστιβάδων τα προηγούμενα χρόνια.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης