Τέσσερα χρόνια φυλακή στην Ιταλία είχε κάνει ο Τυνήσιος καταζητούμενος

Με τις Αρχές της Γερμανίας και των γειτονικών χωρών να βρίσκονται επί ποδός αναζητώντας τον Ανίς Αμρί, τον Τυνήσιο που καταζητείται για την βάρβαρη επίθεση στο Βερολίνο, περισσότερα στοιχεία για το παρελθόν του βγαίνουν στη δημοσιότητα: Σύμφωνα με αναφορές από τη Ρωμή, ο καταζητούμενος είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης στην Ιταλία για τέσσερα χρόνια, από το 2011, για εμπρησμό κέντρου υποδοχής στη Λαμπεντούζα πριν εξαφανιστεί.

Σε βάρος του έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και η γερμανική αστυνομία τον έχει επικηρύξει με μέχρι 100.000 ευρώ. Την ευθύνη της επίθεσης έχει διεκδικήσει η τζιχαντιστική ISIS.

Ο αριθμός των νεκρών βρίσκεται στους 12 το πρωί της Πέμπτης, και οι σοβαρά τραυματίες είναι επίσης 12. Μεταξύ των νεκρών επιβεβαιώθηκε από την ισραηλινή πρεσβεία ότι βρίσκετα και μία γυναίκα από το Ισραήλ, ο σύζυγος της οποίας είναι μεταξύ των σοβαρά τραυματιών.

Η έρευνα έχει επικεντρωθεί στον Αμρί μετά τον εντοπισμό εγγράφων του στην νταλίκα με την οποία διενεργήθηκε η επίθεση -ο ρόλος του ωστόσο είναι ακόμη θολός.

Η γερμανική αστυνομία συνεχίζει να διενεργεί έρευνες σε διάφορα σημεία. Το πρωί της Πέμπτης ερευνήθηκε χώρος φιλοξενίας προσφύγων στο Έμεριχ της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας -ο καταζητούμενος κινείτο συχνά μεταξύ Βεστφαλίας και Βερολίνου. Από την έρευνα στο Έμεριχ, στην οποία συμμετείχαν περίπου 100 ένστολοι, δεν έχουν γίνει ανακοινώσεις.

Επιβεβαιωμένο είναι ότι ο 24χρονος Αμρί είχε βρεθεί στο στόχαστρο των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας για σχέσεις του με ομάδες σαλαφιστών στη Γερμανία και θεωρείτο ύποπτος για σχέσεις με την ISIS. Βρισκόταν επίσης σε κίνηση διαδικασία απέλασής του. 

Το πρωί της Πέμπτης, δημοσίευμα των αμερικανικών New York Times υποστήριζε, επικαλούμενο αμερικανούς αξιωματούχους, πως ο Αμρί βρισκόταν σε άμεση επαφή με την ISIS και πως είχε βρεθεί τουλάχιστον μία φορά σε επικοινωνία με μέλη της μέσω της πλατφόρμας Telegram. 

Οι ίδιες, ακόμη ανεπιβεβαίωτες, αναφορές υποστηρίζουν επίσης πως το όνομά του βρισκόταν στη «μαύρη λίστα» απαγόρευσης επιβίβασης σε πτήσεις προς τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, τηνυσιακή εφημερίδα υποστήριξε πως ερευνητές από την Τύνιδα εξέτασαν τους συγγενείς του Αμρί που ζουν στην περιφέρεια Καϊρουάν. Οι συγγενείς του υποστήριξαν πως δεν είχαν καμία επαφή μαζί του από τότε που έφυγε από τη χώρα, το 2010. Το Καϊρουάν θεωρείται σαλαφιστικό «προπύργιο».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης