Τέξας: Καταστροφές από δυνατούς ανεμοστρόβιλους

Τέξας, καταστροφικοί ανεμοστρόβιλοι

Στο Τέξας δυνατοί ανεμοστρόβιλοι σήκωσαν στον αέρα φορτηγά, κατέστρεψαν σπίτια, ξερίζωσαν δέντρα, ενώ καθήλωσαν τα αεροπλάνα στο έδαφος.

Από το αεροδρόμιο του Ντάλας ακυρώθηκαν πτήσεις και οι επιβάτες απομακρύνθηκαν από παράθυρα με τζάμια για λόγους ασφαλείας.

Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι έξι με δώδεκα ανεμοστρόβιλους έπληξαν το βόρειο Τεξας, ενώ αστυνομία έκανε αναφορά για τραυματισμούς. Η αμερικανική τηλεόραση έδειξε πλάνα σπιτιών με σκεπές και δεύτερους ορόφους να... αγνοούνται.

Η Αμερικανική Μετεωρολογική Υπηρεσία έκανε λόγο στην αρχή για δύο τουλάχιστον μεγάλους και εξαιρετικά επικίνδυνους ανεμοστρόβιλους. Η προειδοποίησή της ανέφερε ότι θα παραμείνουν στην περιοχή μέχρι τις 8 το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα).

Ωστόσο, αργότερα, ο ανώτερος μετεωρολόγος της Υπηρεσίας, Ερικ Μαρτέλο, δήλωσε ότι ένας αριθμός από 6 έως 12 ανεμοστροβίλων πέρασε από την περιοχή, χωρίς ακόμη να είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν τους αριθμούς.

Ενας από τους ανεμοστροβίλους πέρασε από πάρκινγκ γεμάτο φορτηγά, τα οποία τα σήκωσε κυριολεκτικά στον αέρα, όπως έδειξαν τα πλάνα τοπικού τηλεοπτικού σταθμού. Κάποια από τα κοντέινερ που ήταν προσαρμοσμένα στα φορτηγά, αποκολλήθηκαν. Μάρτυρες ανέφεραν ότι οι στροβιλισμοί γίνονταν ταχύτατα.

Καταστροφές αναφέρθηκαν κοντά στο Κενεντέιλ, το Αρλινγκτον και το Λάνκαστερ, η αστυνομία του οποίου έκανε λόγο για δέκα τραυματίες εκ των οποίων οι δύο σοβαρά.

Στο Αρλινγκτον, τρεις ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων δύο νοσηλευομένων, σύμφωνα με την πυροσβεστική. Εκπρόσωπος του Κένεντέιλ δήλωσε ότι έχουν υποστεί καταστροφές 40 με 50 σπίτια, καθώς και επιχειρήσεις.

Οι Αμερικανικές Αερογραμμές ακύρωσαν δεκάδες πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο του Ντάλας, το όγδοο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο στον κόσμο. Από το χαλάζι υπέστησαν ζημιές περισσότερα από 110 αεροσκάφη.

Παράλληλα, σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση χιλιάδων σπιτιώ στην περιοχή και η αστυνομία απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μένουν ακριά από αιωρούμενα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο Απρίλιος αποτελεί το απόγειο της εποχής των ανεμοστροβίλων στην περιοχή, με τους μετεωρολόγους να εξηγούν ότι πρόκειται για αποτέλεσμα ενός αργά κινούμενου συστήματος με επίκεντρο το βόρειο Νέο Μέξικό.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Εθνος

Δείτε επίσης