Τέξας: Εκτελέστηκε 33χρονος διανοητικώς διαταραγμένος κατάδικος

Θανατική ποινή

Παρ'ότι ο ΟΗΕ και η Διεθνής Αμνηστία εναντιώθηκαν, η πολιτεία του Τέξας προχώρησε στην εκτέλεση ενός 33χρονου διανοητικώς διαταραγμένου κατάδικου -σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη των αρμόδιων τοπικών αρχών από την υπεράσπισή του. Πρόκειται για τον Γιοκάμαν Χερν, ο οποίος στη διάρκεια του 1998 είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για τη δολοφονία, κοντά στο Ντάλας, ενός χρηματιστή.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ανακοινωθεί από την πολιτεία της Τζόρτζια ότι προσεχώς θα εκτελεστεί ο Ουόρεν Χιλ, κριθείς απο πολιτειακό δικαστήριο με ενόρκους ως «ένοχος, για δολοφονία α' βαθμού».

Οι δικηγόροι του Χιλ αναφέρουν, όμως, ότι ο δείκτης ευφυίας του πελάτη τους (IQ) «είναι μόνον 70, εμφανίζει δηλαδή διανοητική καθυστέρηση».

Έχει ήδη ζητηθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ουάσινγκτον η αναστολή της εκτέλεσης του Χιλ, με τον ισχυρισμό ότι αυτή θα είναι «αντισυνταγματική», όμως η σχετική απόφαση δεν έχει ακόμα εκδοθεί.

Η Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που εδρεύει στη Γενεύη, εναντιώνεται στην εκτέλεση του Χιλ, με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει όσον αφορά τη διανοητική συγκρότησή του. 'Ομως στη Τζόρτζια ο πολιτειακός εισαγγελέας έχει αποφασίσει ότι τα στοιχεία που ανέδειξε η υπεράσπιση του Χιλ για τη διανοητική συγκρότησή του «δεν συνηγορούν ότι ο κατάδικος εμφανίζει τέτοιου βαθμού διανοητική καθυστέρηση, που η εκτέλεσή του να μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι "αντισυνταγματική" κι άρα να ματαιωθεί.

Για τέτοιο λόγο, ματαιώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο στην Ουάσινγκτον η εκτέλεση στη Βιρτζίνια του θανατοποινίτη Ατκινς, πριν από περίπου 10 χρόνια . 

Στο ποινικό σύστημα 33 αμερικανικών πολιτειών προβλέπεται, σήμερα, η θανατική ποινή.
Οσον αφορά τον Χιλ, εξέτιε σε φυλακή της Τζόρτζια την ποινή των ισοβίων δεσμών, μετά τη δολοφονία της φιλενάδας του στη διάρκεια του 1986. 

Τέσσερα έτη αργότερα, ευρισκόμενος στο κελί του, στη διάρκεια άγριου ξυλοδαρμού αφαίρεσε τη ζωή του συγκρατούμενού του, οπότε καταδικάστηκε σε θάνατο.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Σκάι

Δείτε επίσης