Σ. Αραβία: Ανοίγει ο πρώτος κινηματογράφος

Στις 18 Απριλίου θα ανοίξει τις πύλες του ο πρώτος κινηματογράφος στη Σαουδική Αραβία, στην πρωτεύουσα της χώρας Ριάντ, μετά την άρση της 35χρονης σχετικής απαγόρευσης στο συντηρητικό ισλαμικό βασίλειο, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο.

Τα σινεμά, όπως και πολλά ακόμη δημόσια θεάματα, είχαν απαγορευθεί στις αρχές της δεκαετίας του 1980 στο μουσουλμανικό βασίλειο.

Ωστόσο, πλέον οι αρχές της χώρας εκτιμούν ότι η ανάπτυξη της βιομηχανίας της ψυχαγωγίας θα μπορούσε να ωφελήσει την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία πλήττεται από την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Τον Ιανουάριο πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες προβολές ταινιών στη χώρα, σε αίθουσες που είχαν διαμορφωθεί προσωρινά σε σινεμά.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, χιλιάδες Σαουδάραβες ταξιδεύουν στο Μπραχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και σε άλλες χώρες προκειμένου να διασκεδάσουν, με την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να επιθυμεί να παραμείνουν στη χώρα τα χρήματα που δαπανώνται στα ταξίδια αυτά.

Βάσει των κυβερνητικών σχεδίων, μέχρι το 2030 στη Σαουδική Αραβία αναμένεται να λειτουργούν περισσότεροι από 300 κινηματογράφοι με 2.000 αίθουσες, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία 30.000 - 40.000 θέσεων εργασίας.

Η λειτουργία των σινεμά εκτιμάται πως θα ενισχύσει κατά 24 δισ. δολάρια την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας έως το 2030.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης