Σ. Αραβία: «Επικίνδυνη κλιμάκωση σε βάρος των Παλαιστίνιων» οι δηλώσεις Νετανιάχου

«Επικίνδυνη κλιμάκωση» χαρακτήρισε η Σαουδική Αραβία την προεκλογική υπόσχεση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι, εάν επανεκλεγεί στις πρόωρες εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου, θα προσαρτήσει τομείς στρατηγικής σημασίας της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

«Η δήλωση αυτή αποτελεί μια πολύ επικίνδυνη κλιμάκωση εναντίον του παλαιστινιακού λαού (...), κατάφωρη παραβίαση του [καταστατικού] χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου» και απειλεί κάθε «ειρηνευτική προσπάθεια», μετέδωσε αργά χθες βράδυ το σαουδαραβικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA, επικαλούμενο ανακοίνωση του παλατιού.

Σύμφωνα με το SPA, το Ριάντ ζήτησε την «κατεπείγουσα σύγκληση» του συμβουλίου των ΥΠΕΞ του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Η Σαουδική Αραβία παρότρυνε επίσης τη διεθνή κοινότητα να «καταδικάσει και να απορρίψει τη δήλωση [του Νετανιάχου] και να θεωρήσει κάθε ενέργεια απορρέουσα από αυτή την υπόσχεση άκυρη».

Αλλά και οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου καταδίκασαν τις δηλώσεις Νετανιάχου, κάνοντας λόγο περί «επίθεσης» από πλευράς του, η οποία υπονομεύει κάθε πιθανότητα σύναψης μελλοντικά ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Παλαιστινίους.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος «θεωρεί αυτή την ανακοίνωση επικίνδυνη εξέλιξη και νέα ισραηλινή επίθεση με τη ρητή αναγγελία της πρόθεσης να παραβιαστεί το διεθνές δίκαιο», τονίζεται σε ανακοίνωση των ΥΠΕΞ των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου, η οποία δημοσιοποιήθηκε έπειτα από έκτακτη συνεδρίασή τους, μετά το πέρας της προγραμματισμένης συνόδου τους στο Κάιρο.

Η Χανάν Ασράουι, ανώτερο στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), υποστήριξε μέσω Twitter ότι σκοπός του Ισραηλινού πρωθυπουργού είναι να επιβάλει το όραμά του για «το μεγάλο Ισραήλ» με την προσάρτηση «όλης της ιστορικής Παλαιστίνης» και ακολούθως τη διάπραξη «εθνικής εκκαθάρισης».

Μία εβδομάδα πριν από τις νέες πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ - οι οποίες αναγγέλλονται αμφίρροπες - ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεσμεύθηκε την Τρίτη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε,να προσαρτήσει «την κοιλάδα του Ιορδάνη και το βόρειο τμήμα της Νεκρής Θάλασσας».

Η κοιλάδα του Ιορδάνη ποταμού αποτελεί περίπου το 30% της Δυτικής Όχθης, παλαιστινιακού εδάφους κατεχόμενου από το Ισραήλ από τον πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967.

Ο Νετανιάχου, στην κορύφωση της προεκλογικής του εκστρατείας, φέρεται σύμφωνα με δημοσκοπήσεις σχεδόν να ισοψηφεί με τον κυριότερο αντίπαλό του, τον άλλοτε αρχηγό του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στρατηγό ε.α. Μπένι Γκαντς, τον επικεφαλής του κεντρώου κόμματος Μπλε και Λευκό.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης