Σύροι θα προχωρήσουν προς Ευρώπη αν δεν ενισχυθούν

Σύροι πρόσφυγες μπορεί εκ νέου να επιχειρήσουν κατά κύματα να φτάσουν στην Ευρώπη, αν δεν συνεχιστούν τα προγράμματα βοήθειας στις πέντε γειτονικές χώρες της Συρίας που φιλοξενούν την μεγαλύτερη πλειοψηφία αυτών, προειδοποίησαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτό θα συμβεί αν και στη Συρία οι τζιχαντιστές ηττήθηκαν και η ειρήνη επιστρέφει.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έκανε έκκληση να συγκεντρωθούν 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια ώστε με τα χρήματα αυτά να στηριχθούν το επόμενο έτος τα 5,3 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες της Συρίας, καθώς και οι κοινότητες που τους φιλοξενούν στην Τουρκία, τον Λίβανο, το Ιράκ, την Ιορδανία και την Αίγυπτο.

Η έλλειψη χρηματοδότησης οδήγησε σε μια οξεία έλλειψη υπηρεσιών το 2015, όταν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έφυγαν για την Ευρώπη. Περίπου οι μισοί εξ αυτών ήταν Σύροι, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας.

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας περιόρισε σε μεγάλο βαθμό τις προσφυγικές ροές, αλλά η έλλειψη χρηματοδότησης της UNCHR έχει οδηγήσει σε νέες περικοπές σε ζωτικής σημασίας προγράμματα παροχής τροφίμων, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, εκπαίδευσης και στέγασης σε Σύρους πρόσφυγες, που προφανώς θα θελήσουν να προσωρήσουν.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης