Σύνοδος του ΝΑΤΟ: Γαλλία και Γερμανία υψώνουν το ανάστημά τους απέναντι στον Τραμπ

Έτοιμοι να υπερασπίσουν τα συμφέροντα της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ευρώπης στο σύνολό της και κυρίως να περάσουν το μήνυμα – στον Ντόναλντ Τραμπ – ότι δεν είναι σύμμαχοι ήσσονος σημασίας ούτε θα ανεχτούν μία τέτοιου ειδους αντιμετώπιση είναι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, με επικεφαλης τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Έπειτα από μία «δύσκολη» πρώτη μέρα της συνόδου στο Λονδίνου, η οποία σημαδεύτηκε με αιχμηρά σχόλια μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και επικρίσεις του Γάλλου προέδρου προς τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα παρουσιάσουν τις νέες δεσμεύσεις τους όσον αφορά τις  αμυντικές τους δαπάνες, προσδοκώντας να κατεβάσουν τους τόνους και τις αξιώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τις επίσημες συνομιλίες οι οποίες θα διεξαχθούν σήμερα στο Ουάτφορντ, 25 χιλιόμετρα από το Λονδίνο, και θα διαρκέσουν τρεις ώρες, η Ευρώπη, η Τουρκία και ο Καναδάς θα τονίσουν πως συνολικά θα έχουν δαπανήσει 400 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2024.

Η αύξηση των αμυντικών δαπανών ωστόσο, την οποία ζητεί μετ’ επιτάσεως ο Αμερικανός πρόεδρος, συνοδεύεται με νέες απαιτήσεις.

«Εφόσον επενδύουμε χρήματα και θέτουμε σε κίνδυνο τις ζωές των στρατιωτών μας θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σχετικά με τις θεμελιώδεις αρχές του ΝΑΤΟ», υπογράμμισε με νόημα ο Εμανουέλ Μακρόν στο Twitter, προσθέτοντας ότι σήμερα «θα υπερασπιστώ τα συμφέροντα της Γαλλίας και της Ευρώπης».

Μεταξύ των νέων αξιώσεων των συμμάχων είναι το ΝΑΤΟ να αναλάβει σημαντικότερο ρόλο στη Μέση Ανατολή και πιθανόν στην Αφρική, αν και Βερολίνο και Παρίσι θα πρέπει πρώτα να λάβουν τη στήριξη των εταίρων τους ώστε μια ομάδα «σοφών» να καταρτίσει τα σχέδια αναδιάρθρωσης της Συμμαχίας.

Στην τελική τους ανακοίνωση οι ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ θα επαναλάβουν τη δέσμευσή τους να υπερασπίζονται ο ένας τον άλλον, να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες και να διατηρήσουν την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ χάρη στην οποία η Βόρεια Μακεδονία αναμένεται να γίνει σύντομα το 30ό μέλος.

Οι ηγέτες της Συμμαχίας θα αναφερθούν «στις ευκαιρίες και τις προκλήσεις» που εγείρονται από την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας, ενώ θα δεσμευθούν να διασφαλίσουν «την ασφάλεια των επικοινωνιών μας, περιλαμβανομένου του G5».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός και οικοδεσπότης της Συνόδου, ο Μπόρις Τζόνσον, θα υπενθυμίσει επίσης στους ηγέτες του ΝΑΤΟ ότι η δέσμευσή τους να υπερασπίζονται ο ένας τον άλλον βρίσκεται στο επίκεντρο της Συμμαχίας και προστατεύει «σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους» βάσει της αρχής «ένας για όλους και όλοι για έναν». 

με πληροφορίες από Reuters, BBC

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης