Συρία: 181 στόχους έπληξαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις

Συνολικά 181 στόχους - θέσεις Κούρδων ανταρτών - έχουν πλήξει οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας διεξάγοντας αεροπορικές επιδρομές και πλήγματα με πυροβολικό, στο πλαίσιο της επιχείρησής τους στη βορειοανατολική Συρία, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αργά το βράδυ χθες Τετάρτη.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 15 άνθρωποι, ανάμεσά τους οκτώ άμαχοι, σκοτώθηκαν την Τετάρτη στη διάρκεια της τουρκικής επίθεσης εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία. Κατά την ίδια πηγή, οι τραυματίες ανήλθαν σε 40.

Με φόντο τις τουρκικές επιχειρήσεις, το Συμβούλιο Ασφαλείας συγκαλείται σήμερα εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών, κατόπιν αιτήματος πέντε ευρωπαϊκών κρατών-μελών του Συμβουλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο.

Εν όψει της συνεδρίασης η διπλωματία της Τουρκίας διαβεβαίωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ότι η στρατιωτική επιχείρηση που άρχισαν να διεξάγουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι «αναλογική, μετρημένη και υπεύθυνη».

«Η επιχείρηση θα στοχοθετήσει μόνο τρομοκράτες και κρησφύγετά τους, καταφύγια, θέσεις, οπλισμένα οχήματα και εξοπλισμό» ανέφερε ο πρεσβευτής της χώρας Φεριντούν Σινιρλίογλου σε επιστολή του προς το Σ.Α. που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

«Λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις για να αποφευχθούν παράπλευρες απώλειες στις τάξεις του άμαχου πληθυσμού», διαβεβαίωσε o ίδιος.

Η Τουρκία δικαιολόγησε την εισβολή επικαλούμενη το Άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, το οποίο αναφέρεται στο δικαίωμα μιας χώρας ή μιας συμμαχίας κρατών στην αυτοάμυνα όταν δέχεται επίθεση.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε πάντως την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία, τονίζοντας - σύμφωνα με εκπρόσωπό του - πως «οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση» πρέπει να συνοδευτεί από «απόλυτο σεβασμό του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Ο Γκουτέρες παράλληλα υπενθύμισε πως είναι απαραίτητο να προστατεύονται οι άμαχοι και οι πολιτικές υποδομές και υπογράμμισε την πεποίθησή του πως «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύρραξη στη Συρία».

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS την Τετάρτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έδωσε «πράσινο φως» στην Τουρκία για να εισβάλει στη Συρία.

Ωστόσο, επισήμανε πως η Άγκυρα είχε «θεμιτές ανησυχίες» για την «ασφάλειά της» και επανέλαβε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πήρε την απόφαση να αναδιπλωθούν οι Αμερικανοί στρατιωτικοί που ήταν ανεπτυγμένοι στη βορειοανατολική Συρία για να μη διατρέξουν κίνδυνο.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ φάνηκε επίσης να υποβαθμίζει τους φόβους που εκφράζονται από διάφορες πλευρές για το ενδεχόμενο η εισβολή να δώσει ώθηση στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη συριακή επικράτεια.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης