Συρία: 100 νεκροί μέσα σε 24 ώρες στην Ανατολική Γούτα

Τουλάχιστον 100 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 20 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 325 τραυματίστηκαν από τη νέα κλιμάκωση των επιθέσεων των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων και συμμάχων τους στην Ανατολική Γούτα, θύλακα των ανταρτών, όπως γνωστοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο διευθυντής της ΜΚΟ, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, δήλωσε πως πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων μέσα σε μια ημέρα στη συγκεκριμένα την περιοχή από τις αρχές του 2015.

Ο συριακός στρατός δεν έκανε κάποιο σχόλιο για τις παραπάνω αναφορές της ΜΚΟ. Η κυβέρνηση στη Δαμασκό υποστηρίζει ότι στοχοθετεί μόνο αντάρτες.

Σε αντίποινα για τα κυβερνητικά πλήγματα, αντάρτες άνοιξαν πυρ με ολμοβόλα εναντίον συνοικιών της Δαμασκού, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα παιδί και να τραυματιστούν άλλοι οκτώ κάτοικοι της συριακής πρωτεύουσας, όπως μετέδωσαν συριακά κρατικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, ο στρατός και οι σύμμαχοί του έπληξαν στόχους στην περιοχή από όπου εβλήθησαν οι όλμοι.

Τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι στην Ανατολική Γούτα, μια τεράστια έκταση με μικρές και μεγαλύτερες κοινότητες και αγροκτήματα, ζουν πολιορκημένοι από το 2013 περίπου 400.000 πολίτες.

Ο Πάνος Μουμτζής, περιφερειακός συντονιστής για την κρίση στη Συρία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, έκανε λόγο για «ακραία κλιμάκωση των εχθροπραξιών» τη Δευτέρα και απαίτησε να σταματήσουν «αμέσως» οι βομβαρδισμοί αμάχων. «Η ανθρωπιστική κατάσταση των άμαχων στην Ανατολική Γούτα έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Πολλοί κάτοικοι δεν έχουν καμιά άλλη επιλογή πέρα από το να καταφύγουν σε υπόγεια και υπόγεια καταφύγια με τα παιδιά τους», ανέφερε σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Βηρυτό.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η νέα κλιμάκωση άρχισε την Κυριακή. Μια οργάνωση πολιτικής προστασίας που δρα σε περιοχές τις οποίες ελέγχουν αντάρτες ανέφερε πως αεροσκάφη και πυροβολικό σφυροκόπησαν τις κοινότητες Σάκμπα, Τζίσριν και άλλες. Κατά την ίδια οργάνωση, οι αεροπορικές επιδρομές είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 20 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι μόνο στην κοινότητα Χαμουρίγε τη Δευτέρα.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ τονίζει ότι ο υποσιτισμός αυξάνεται ραγδαία στην Ανατολική Γούτα, καθώς ελάχιστη επισιτιστική βοήθεια φθάνει στους κατοίκους.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης