Συρία: Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στον τελευταίο θύλακα των τζιχαντιστών

Περίπου 3.000 άνθρωποι, στη συντριπτική πλειονότητά τους τζιχαντιστές, παραδόθηκαν στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), που συνεχίζουν στην προέλασή τους προς το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στα ανατολικά της Συρίας.

Από το αυτοανακηρυγμένο το 2014 «χαλιφάτο» σε αχανείς εκτάσεις της Συρίας και του Ιράκ που είχαν κυριεύσει δεν απομένει σήμερα στα χέρια των τζιχαντιστών του Ι.Κ. παρά ένα μικρό τμήμα του χωριού Μπαγούζ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Η ήττα τους θα σημάνει το τέλος της εδαφικής υπόστασης του «χαλιφάτου», σημαντική εξέλιξη σε επίπεδο κυρίως συμβολισμού.

Οι ΣΔΔ, συμμαχία Κούρδων και Αράβων μαχητών, διεξάγουν από τον Δεκέμβριο επίθεση ευρείας κλίμακας εναντίον του τελευταίου οχυρού του Ι.Κ., με την υποστήριξη του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ. 

Τις τελευταίες εβδομάδες, η απρόσμενη αποκάλυψη της παρουσίας πολλών αμάχων στον θύλακα, κυρίως μελών οικογενειών των τζιχαντιστών, «φρέναρε» την προέλασή τους.

Παρότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν την περιοχή, στην πραγματικότητα ουδείς γνωρίζει πόσοι ακριβώς απομένουν.

Κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν την περιοχή από τον Δεκέμβριο. Οι περισσότεροι μεταφέρθηκαν στον καταυλισμό εκτοπισμένων Αλ Χολ, βορειότερα, όπου πλέον βρίσκονται πάνω από 66.000 άνθρωποι, σύμφωνα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, που πάντως διαπιστώνει μείωση των αφίξεων.

Κατά την ίδια πηγή, από τον Δεκέμβριο τουλάχιστον 113 άνθρωποι, τα δύο τρίτα παιδιά μικρότερα των πέντε ετών, πέθαναν καθ' οδόν προς τον καταυλισμό ή μετά την άφιξή τους σ' αυτόν.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης