Συρία: Αιματοχυσία από αυτοσχέδιες βόμβες σε καταυλισμό προσφύγων

Δύο αυτοσχέδιες βόμβες με βαρέλια έριξε ελικόπτερο του συριακού στρατού εναντίον καταυλισμού στην επαρχία Ιντλίμπ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. 

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH) αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η συριακή πολεμική αεροπορία έριξε την Τετάρτη δύο βαρέλια με εκρηκτικά στον καταυλισμό με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 10 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι. 

Οι αυτοσχέδιες βόμβες με βαρέλια φτιάχνονται από δοχεία μέσα στα οποία τοποθετούνται καρφιά, μεταλλικά θραύσματα και εκρηκτικά και ρίχνονται από ελικόπτερα.

Σε οπτικοακουστικό υλικό φαίνονται απανθρακωμένοι και διαμελισμένοι σοροί να κείτονται παντού, ενώ ακούγονται κραυγές.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube αποκαλύπτονται σοροί γυναικών και παιδιών, σκηνές να φλέγονται και την ίδια στιγμή άνθρωποι να προσπαθούν να βοηθήσουν τους τραυματίες. 

«Πρόκειται για σφαγή προσφύγων» ακούγεται φωνή στο βίντεο.  «Ας το δει όλος ο κόσμος αυτό, είναι εκτοπισμένοι. Κοιτάξτε τους, είναι πολίτες, εκτοπισμένοι πολίτες». Ένας άλλος άνδρας ακούγεται να λέει ότι πιθανόν έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 75 άνθρωποι.



Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταδίκασε τους βομβαρδισμούς, δηλώνοντας «σοκαρισμένη» από τις σχετικές αναφορές και πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες σχετικά με την επίθεση. 

«Η επίθεση στον καταυλισμό Αμπεντίν είναι απλά βάρβαρη» δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι. 

«Δυστυχώς, εάν επιβεβαιωθεί ότι το καθεστώς (Ασαντ) βρίσκεται πίσω από αυτή την επίθεση, κάτι τέτοιο θα αποτελεί την πιο πρόσφατη πράξη βαρβαρότητας του καθεστώτος κατά του ίδιου του τού λαού» είπε. 

Σε άλλο βίντεο, ένας άνδρας φτάνει στον τόπο της επίθεσης με μια μοτοσικλέτα. Τρέχει φωνάζοντας στους γύρω του να βοηθήσουν τους βαριά τραυματισμένους και προσπαθεί να τους πείσει ότι ακόμα και οι άνθρωποι που έχασαν κάποιο άκρο τους μπορούν να σωθούν εάν μεταφερθούν σε νοσοκομείο. 

«Ζωντανός! Αυτός εδώ είναι ζωντανός!» φωνάζει, λέγοντας σε δύο άνδρες να μεταφέρουν σε ένα ανοιχτό φορτηγάκι έναν άνθρωπο το πόδι του οποίου κρέμεται μόνο από κομμάτια σάρκας. «Σηκώστε τον από τον θώρακα όχι από το πόδι» ακούγεται να κραυγάζει. 

Σχεδόν 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, ενώ τόσο κυβερνητικές ομάδες όσο και σύροι αντάρτες έχουν κατηγορηθεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τον θάνατο χιλιάδων αμάχων.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/με πληροφορίες από in

Δείτε επίσης