Συρία: Ένας νεκρός σε επεισόδια σε ελεγχόμενη από φιλοτουρκικές δυνάμεις πόλη

Ένας πολίτης σκοτώθηκε σε επεισόδια που ξέσπασαν την Κυριακή ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς στην Αλ Μπαμπ της Συρίας, που ελέγχεται από οργανώσεις αντικαθεστωτικών προσκείμενων στην Τουρκία, μετά τη σύλληψη υπόπτου για τη διάπραξη της πολύνεκρης επίθεσης την προηγουμένη στην πόλη, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όπως ανακοίνωσε η ΜΚΟ, συνολικά 19 άνθρωποι, ανάμεσά τους 13 άμαχοι, σκοτώθηκαν το Σάββατο σε επίθεση με τη χρήση αυτοκινήτου παγιδευμένου με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών στην Αλ Μπαμπ, στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

«Η τοπική αστυνομία συνέλαβε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή έναν ύποπτο», που εντοπίστηκε χάρη στην ανάλυση πλάνων που κατέγραψαν κάμερες παρακολούθησης και «τον οδήγησε στο αρχηγείο της ενόψει της παράδοσής του στον τουρκικό στρατό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της ΜΚΟ, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Το γεγονός προκάλεσε αγανάκτηση στον πληθυσμό και πολλές εκατοντάδες κάτοικοι διαδήλωσαν μπροστά στο αρχηγείο της αστυνομίας, με ορισμένους εξ αυτών να αποπειρώνται να εισβάλλουν διά της βίας, για να απαιτήσουν ο ύποπτος να εκτελεστεί στην πόλη τους.

Η αστυνομία άνοιξε πυρ προειδοποιητικά στον αέρα για να απωθήσει τους διαδηλωτές και κατόπιν αστυνομικοί σκότωσαν έναν διαδηλωτή και τραυμάτισαν έναν δεύτερο, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο.

Φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι κάτοικοι πετούσαν πέτρες εναντίον του αρχηγείου της τοπικής δύναμης επιβολής της τάξης, ενώ ένα στρατιωτικό όχημα στον τομέα είχε παραδοθεί στις φλόγες.

Δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση του Σαββάτου στην πόλη, περίπου 30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Χαλεπιού.

Όμως η Τουρκία, που έχει κυριεύσει και διατηρεί στρατεύματα σε τμήματα της βόρειας Συρίας, επέρριψε την ευθύνη το Σάββατο στην κυριότερη κουρδική πολιτοφυλακή, τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (ΜΠΛ), οργάνωση που χαρακτηρίζει «τρομοκρατική».

Την Κυριακή το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε μέσω Twitter τη σύλληψη αυτού που η Άγκυρα θεωρεί τον δράστη της επίθεσης.

Μέχρι πρότινος προπύργιο της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η Αλ Μπαμπ έχει μετατραπεί σε πεδίο συχνών αιματηρών επεισοδίων, ιδίως δολοφονιών, μετά την κατάκτησή της πριν από δύο χρόνια από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις με την υποστήριξη σύρων βοηθητικών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο.

Επικαλούμενος πηγές στις περιοχή, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημείωσε ότι ο ύποπτος δεν έχει σχέση με τις κουρδικές δυνάμεις, κατάγεται από χωριό κοντά στην Αλ Μπαμπ και ήταν μέλος του Ι.Κ. την περίοδο που η τζιχαντιστική οργάνωση κατείχε την περιοχή, πριν ενταχθεί στις τάξεις φιλοτουρκικής συριακής ένοπλης οργάνωσης.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης