Συρία: «Ανησυχία» Γκουτέρες για κλιμάκωση της βίας με θύματα αμάχους

«Βαθιά ανησυχία» για την κλιμάκωση της βίας στην Ανατολική Γούτα και τις μεγάλες συνέπειές της για τους αμάχους εξέφρασε ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντουζαρίτς.

Οι αεροπορικές επιδρομές της συριακής και της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στον πολιορκημένο θύλακα των ανταρτών στοίχισαν τη ζωή σε 106 αμάχους την Τρίτη, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ τη Δευτέρα είχαν σκοτωθεί άλλοι 127, κατά την ίδια πηγή.

Ο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές στον πόλεμο να τηρήσουν τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ιδίως αυτές που αφορούν την προστασία των αμάχων κατά τη διάρκεια ένοπλων συρράξεων, επισήμανε ο εκπρόσωπός του.

«Σχεδόν 400.000 άνθρωποι στην Ανατολική Γούτα υπομένουν αεροπορικά πλήγματα και βομβαρδισμούς», σημείωσε ο Ντουζαρίτς. Πολιορκημένοι από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, οι κάτοικοι της Ανατολικής Γούτας «ζουν υπό ακραίες συνθήκες» και υφίστανται «υποσιτισμό», συμπλήρωσε.

Ο Γκουτέρες υπενθυμίζει ότι η Ανατολική Γούτα είχε οριστεί ως μια από τις ζώνες αποκλιμάκωσης στη συμφωνία για την οποία είχαν μεσολαβήσει η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία, τρία κράτη που εμπλέκονται στον πόλεμο στη Συρία, και προέτρεψε όλες τις πλευρές να τηρήσουν «τις δεσμεύσεις τους ως προς αυτό», είπε ακόμα ο Στεφάν Ντουζαρίτς.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης