Συντριβή της Εστίασης και στη Βρετανία (-84,7%)

Συντριπτικό ήταν το πλήγμα της πανδημίας για την οικονομία της Βρετανίας, στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 όπου κατέγραψε, έτσι, τη μεγαλύτερη ύφεση από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, αλλά και τη μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία της.

Παρά την ανάκαμψη που καταγράφηκε τον Ιούνιο, συνολικά στο τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου το βρετανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 20,4% σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Τα επιμέρους στοιχεία προδίδουν, άλλωστε, ότι συρρικνώθηκαν ανεξαιρέτως όλοι οι κλάδοι της οικονομίας.

Οπως και στις άλλες οικονομίες, η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας έπληξε περισσότερο όσους τομείς εξαρτώνται από την κοινωνική επαφή, όπως ο τομέας των ξενοδοχείων, της εστίασης και της ψυχαγωγίας. Ειδικότερα, ο κλάδος της εστίασης, εστιατορίων και μπαρ, κατέγραψε πτώση 84,7%, ενώ οι πωλήσεις αυτοκινήτων και οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν πτώση 63%.

Συνολικά από τα τέλη του 2019, η μείωση του βρετανικού ΑΕΠ φτάνει στο 22,1% και είναι διπλάσια από την αντίστοιχη της αμερικανικής οικονομίας που συρρικνώθηκε κατά 10,6%.

Στην Ευρώπη, άλλωστε, η μοναδική οικονομία που έχει καταγράψει μεγαλύτερη ύφεση συνολικά από το τέλος του περασμένου έτους είναι η Ισπανία, το ΑΕΠ της οποίας μειώθηκε κατά 22,7%. Στο ίδιο χρονικό διάστημα το ΑΕΠ της Γαλλίας μειώθηκε κατά 18,9%, της Ιταλίας κατά 17,1% και της Γερμανίας κατά 11,9%. Σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, ο μέσος όρος ύφεσης το δεύτερο τρίμηνο ήταν 12,1%.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης