Συνεχίζει το Μπαρμπαρόσα έχοντας δίπλα του δυο εξοπλισμένα πολεμικά

Το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο «Μπαρμπαρόσα» εισήλθε προκλητικά και στο θαλάσσιο Οικόπεδο 2 της κυπριακής ΑΟΖ, αφού προηγουμένως πραγματοποίησε πλεύση και σάρωση του βόρειου τμήματος του Οικοπέδου 3, δείχνοντας ότι παρά τις προειδοποιήσεις, παρά την διεθνή κατακραυγή και την αντίδραση της Λευκωσίας και της Αθήνας, θα συνεχίσει θρασύτατα τις έρευνές του εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Το «Μπαρμπαρόσα» αναμένεται να εισέλθει και σε περιοχή μεταξύ Ζυγίου και του λιμανιού της Λεμεσού, όπου υπάρχει πυκνή κίνηση εμπορικών πλοίων. Δύο τουρκικές φρεγάτες, πλήρως εξοπλισμένες με πυραύλους επιφανείας- επιφανείας και επιφανείας - αέρος  (F-494 και F-493), βρίσκονται πλησίον του τουρκικού σεισμογραφικού πλοίου έτοιμες να παρέμβουν εάν χρειαστεί.

Η Κύπρος εξετάζει να λάβει νομικά μέτρα κατά της τουρκικής κρατικής εταιρίας ΤΡΑΟ, στην αρμοδιότητά της οποίας ανήκει και το «Μπαρμπαρόσα» καθώς και νομικά μέτρα εναντίον των εταιριών που συνεργάζονται με τις τουρκικές εταιρίες για έρευνες, τη στιγμή που πραγματοποιούν έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, την οποία δεν αναγνωρίζει η Τουρκία.

Τα ίδια νομικά μέτρα εξετάζει να πάρει και η ιταλική κυβέρνηση ή η ιταλική εταιρία ΕΝΙ που έχει σύμβαση με την κυπριακή κυβέρνηση για έρευνες και θίγονται από τη δραστηριότητα του «Μπαρμπαρόσα» οικονομικά και εμπορικά της συμφέροντα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης