Συνεχής απόσυρση καταθέσεων από τις ελβετικές Τράπεζες προκαλεί εκνευρισμό - Μικρές πια οι αποδόσεις στην Ευρώπη

Φεύγουν οι καταθέσεις από την Ελβετία και αυτό σκορπά ανησυχία. Επιπλέον η Ευρώπη δεν δίνει πια κέρδη σε όσους έχουν χρήματα και δεν πρόκειται να εξασφαλίσει «βιώσιμη ανάπτυξη» στα επόμενα έξι έως οκτώ χρόνια ενώ, αντίθετα, η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει ακόμα περισσότερο.

Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα μελέτης μιας ομάδας οικονομολόγων, την οποία συγκρότησαν τον περασμένο Μάρτιο οι πέντε μεγαλύτερες ελβετικές τράπεζες. 

Τι ήταν εκείνο που παρακίνησε τις ελβετικές τράπεζες να προσφύγουν σε εξωτραπεζικούς αναλυτές για να εκτιμήσουν την οικονομική πορεία της Ευρώπης;

Ήταν «η αγωνία για το μέλλον, η ανησυχία για την ασφάλεια και η απογοήτευση για τα αποτελέσματα» των μεγάλων επενδυτών από τη σημερινή απόδοση των χρημάτων που έχουν καταθέσει σε ελβετικές τράπεζες και τα χειρίζονται εκείνες. Ακόμη και στις πιο κερδοφόρες επενδύσεις «η μέση απόδοση δεν ξεπέρασε το 4.5%», ενώ στην πρώτη 10ετία του αιώνα μας κυμαινόταν μεταξύ 7.2% και 9%.

Ήδη παρατηρείται σημαντική διαρροή καταθέσεων στο εξωτερικό από ελβετικές τράπεζες. Πρόκειται για «φαινόμενο το οποίο προκαλεί εκνευρισμό» στους ελβετούς τραπεζίτες. Στο πρώτο 4μηνο του 2014 «αποσύρθηκαν και κινήθηκαν σε άλλους προορισμούς» περίπου 240 δις ελβετικά φράγκα. Μόνο 64 δις φράγκα αποσύρθηκαν από ελβετικές τράπεζες ολόκληρο το 2013.

Μια αιτία φυγής κεφαλαίων μπορεί να είναι βέβαια η κατάργηση του απόρρητου των καταθέσεων που φτάνει μέχρι και στην κατάσχεση των κατατεθιμένων ποσών ως... προϊόντα εγκλήματος.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης