Συνάντηση Τραμπ - Μουν τον Ιούνιο με το βλέμμα στην Πιονγιάνγκ

Τετ α τετ, με το βλέμμα πάντα στην αποπυρηνικοποίηση της Πιονγιάνγκ, θα έχουν τον Ιούνιο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον ομόλογό του της Νότιας Κορέας Μουν Τζε Ιν. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα μεταβεί στα τέλη Ιουνίου στην Ασία, για τη Σύνοδο της G20, στην Ιαπωνία.    

Η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας έχει κλιμακωθεί από το φιάσκο της δεύτερης Συνόδου Κορυφής στο Ανόι, απ’ όπου Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν αποχώρησαν προτού καλά καλά καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Έκτοτε, η Βόρεια Κορέα ανέβασε ξανά τους τόνους προχωρώντας δύο φορές σε πυραυλικές δοκιμές τις τελευταίες εβδομάδες, για πρώτη φορά μετά την εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου τον Νοέμβριο του 2017.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ωστόσο επιχείρησε να υποβαθμίσει τις δοκιμές αυτές, υποστηρίζοντας ότι «προς το παρόν» δεν θεωρεί ότι υπήρξε «παραβίαση της εμπιστοσύνης» μεταξύ των δύο πλευρών.

Την περασμένη εβδομάδα υπήρξε νέα κλιμάκωση με την κατάσχεση φορτηγού πλοίου της Βόρειας Κορέας, το οποίο η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι έκανε παράνομα παραδόσεις άνθρακα, παραβιάζοντας τις κυρώσεις των ΗΠΑ και του ΟΗΕ. 

Η κατάσχεση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση της Πιονγιάνγκ, η οποία από την πλευρά της κατηγόρησε τις ΗΠΑ για παράνομες ενέργειες.

Η Σύνοδος της G20 θα διεξαχθεί στις 28 και 29 Ιουνίου στην Οσάκα.

Η νοτιοκορεάτικη προεδρία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι Τραμπ και Μουν θα συζητήσουν για την προσπάθεια να αποκατασταθεί «διαρκής ειρήνη μέσω της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου», όχι μόνο της Βόρειας Κορέας.

Ο όρος παραπέμπει στη συμφωνία Τραμπ-Κιμ στη Σιγκαπούρη, πέρσι τον Ιούνιο, η οποία ωστόσο ερμηνεύτηκε με διαφορετικό τρόπο από κάθε πλευρά.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης