Στο όνομα του shutdown ο Τραμπ ακυρώνει ταξίδι της Πελόζι

Σε ένα σκληρό μπρα ντε φερ, δίχως τέλος και δίχως νικητή, εξελίσσεται το shutdown στις ΗΠΑ, η μερική παράλυση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών που κρατά ομήρους περί τους 800.000 υπαλλήλους.

Αποφασισμένος να μην αφήσει κουβέντα να πέσει κάτω, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να «τιμωρήσει» την αντίπαλό του, την πρόεδρο της Βουλής των Αντιροσώπων Νάνσι Πελόζι ακυρώνοντας το προγραμματισμένο ταξίδι της στο Βέλγιο και το Αφγανιστάν.

Με αρκετή δόση σαρκασμού, ο Ντόναλντ Τραμπ ενημέρωσε την Πελόζι ότι θα ήταν φρόνιμο να αναβάλει «αυτήν την εκδήλωση δημοσίων σχέσεων, την ώρα που 800.000 Αμερικανοί» δεν πληρώνονται.

«Θα προγραμματίσουμε εκ νέου αυτή την εκδρομή σας όταν το shutdown τελειώσει», ανέφερε σε επιστολή του προς την Πελόζι τονίζοντας ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το στρατιωτικό αεροσκάφος.

Δεν της αφαίρεσε ασφαλώς το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει εμπορική πτήση, αλλά της συμβούλεψε με νόημα να παραμείνει στη χώρα για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις.

Αφορμή για τη νέα επίδειξη δύναμης του Αμερικανού προέδρου στάθηκε το προηγούμενο αίτημα της Πελόζι να μεταθέσει ο Τραμπ την ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους (State of the Union), επικαλούμενη ανησυχίες ασφαλείας από την υπολειτουργία των υπηρεσιών λόγω του shutdown.

Αμέσως μετά, κι ενώ συμπληρώνονταν 27 ημέρες από την ημέρα που ξεκίνησε το χάος του shutdown – το μακροβιότερο μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ – ο Αμερικανός ανακοίνωσε επισήμως και την ακύρωση της αμερικανικής συμμετοχής και στο Φόρουμ του Νταβός.

«Σε ένδειξη σεβασμού προς τους 800.000 Αμερικανούς υπαλλήλους που δεν λαμβάνουν μισθούς και για να εξασφαλίσει ότι η ομάδα του θα μπορέσει να τον υποστηρίξει όπως χρειαστεί, ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να ακυρώσει το ταξίδι της αντιπροσωπείας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, στην Ελβετία», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, μία εβδομάδα αφότου ο Τραμπ ανακοίνωσε πως ακυρώνει τη δική του συμμετοχή.

Ο Τραμπ ωστόσο δεν θα είναι φέτος ο μοναδικός μεγάλος απών από το ετήσιο ραντεβού της παγκόσμιας οικονομικής και πολιτικής ελίτ. Ούτε η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα καταφέρει να παραστεί, λόγω των εξελίξεων στο Brexit, ούτε όμως και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επικαλέστηκε το βεβαρημένο πρόγραμμά του.  

Ντόναλντ Τραμπ και Δημοκρατικοί αδυνατούν να καταλήξουν σε μία συμβιβαστική λύση, σχετικά με τη χρηματοδότηση του τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει στο «όραμά» του να χτίσει το τείχος, επικαλούμενος «μεταναστευτική κρίση» στα σύνορα της χώρας, και απαιτεί την έγκριση κονδυλίου 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης