Στους δρόμους ξανά οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ

Με το κλείσιμο κεντρικής οδικής αρτηρίας και μαζικές διαδηλώσεις έξω από τα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας, οι πολίτες του Χονγκ Κονγκ απαιτούν για μία ακόμη φορά την οριστική απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου που επιτρέπει την έκδοση υπόπτων στην Κίνα, την απελευθέρωση ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας, καθώς και μία ειλικρινή συγγνώμη για την αστυνομική βία.

Η σημερινή ογκώδης διαδήλωση είναι η τέταρτη αυτού του μεγέθους στην πόλη σε διάστημα μικρότερο των δύο εβδομάδων. Οι πρώτες διαδηλώσεις είχαν στόχο την απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο εν τέλει ανεστάλη.

Έπειτα ωστόσο από τα δακρυγόνα, τις σφαίρες καουτσούκ και το σπρέι πιπεριού, το οποίο χρησιμοποίησε η αστυνομία την περασμένη εβδομάδα για να διαλύσει τους διαδηλωτές, οι πολίτες ζητούν πλέον μετ’ επιτάσεως αφενός τη διεξαγωγή έρευνας για την αστυνομική βία και αφετέρου να δοθεί ένα τέλος σε αυτήν, αναφέρει η «Guardian».

Η θύελλα αντιδράσεων υποχρέωσε την επικεφαλής της κυβέρνησης Κάρι Λαμ να ζητήσει δημοσίως συγγνώμη και να αναστείλει την κατάθεση του νοομοσχεδίου. Στελέχη της αντιπολίτευσης ωστόσο εκφράζουν φόβους ότι η κυβέρνηση μπορεί να επανέλθει στο νομοσχέδιο όταν εκτονωθεί η κρίση.

«Εγώ προσωπικά πρέπει να αναλάβω μεγάλο μέρος της ευθύνης, καθώς το γεγονός οδήγησε σε διαμάχες και ανησυχίες στην κοινωνία», ανέφερε η Κάρι Λαμ την Τρίτη προσθέτοντας ότι γι’ αυτόν τον λόγο απευθύνει «την πιο ειλικρινή συγγνώμη σε όλους τους πολίτες του Χονγκ Κονγκ».

Σε ερώτηση του BBC όμως γιατί δεν παραιτείται, η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι και μόνο το γεγονός ότι ανεστάλη η κατάθεση του νομοσχεδίου σημαίνει ότι ακούει.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζουν ότι ο νόμος δεν πρέπει να εγκριθεί, επικαλούμενες τις επανειλημμένες καταγγελίες περί βασανισμών, αυθαίρετων φυλακίσεων, απόσπασης ομολογιών με εξαναγκασμούς και στέρησης πρόσβασης σε δικηγόρους στην Κίνα, όπου το δικαστήρια ελέγχονται από το μονοκομματικό κράτος.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης