Στην εξουσία δεν αρέσουν οι αποκαλύψεις των WikiLeaks - Ο Ασάντζ στη φυλακή πριν δικαστεί για έκδοση στις ΗΠΑ

Διεθνείς διαστάσεις αποκτούν οι αντιδράσεις για τη σύλληψη του Τζούλιαν Ασάντζ και την προοπτική έκδοσής του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενώ ο ιδρυτής των WikiLeaks βρίσκεται στη φυλακή, στο Λονδίνο, περιμένοντας την έναρξη της δικαστικής διαδικασίας που θα κρίνει την τύχη του, η Υπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα παρενέβη ζητώντας δίκαιη δίκη για τον 47χρονο Αυστραλό.

Στο Λονδίνο, ο αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, υποστήριξε μέσω Twitter ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν την έκδοση του Ασάντζ γιατί ο τελευταίος «αποκάλυψε τις θηριωδίες τους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν». Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εσωτερικά θέματα, Νταϊάν Αμποτ, κάλεσε την κυβέρνηση να μην εκδώσει τον Ασάντζ, οι αποκαλύψεις του οποίου εξυπηρετούσαν το δημόσιο συμφέρον.

Η εκπρόσωπος των Εργατικών υπενθύμισε στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι ως υπουργός Εσωτερικών, το 2012, σταμάτησε την έκδοση του χάκερ Γκάρι Μακίνον, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για τη μεγαλύτερη πειρατεία όλων των εποχών στο στρατιωτικό πεδίο.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι «δεν γνωρίζει τίποτα» για τα WikiLeaks, παρότι στην προεκλογική περίοδο είχε αναφερθεί τουλάχιστον 140 φορές στις αποκαλύψεις τους, που έβλαψαν τη Χίλαρι Κλίντον. Η τελευταία δήλωσε ότι ο Ασάντζ «πρέπει να λογοδοτήσει για όσα έκανε ή τουλάχιστον για όσα του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης