Στα 50 δισ. δολάρια οι καταστροφές από τον Σάντι

Ζημιές δεκάδων δισ. ευρώ και πάνω από 90 νεκρούς καταγράφονται μετά το πέρασμα του τυφώνα Σάντι στις ΗΠΑ. Παράλληλα δεν έχει αποκατασταθεί η ομαλότητα στην καθημερινότητα.

Πάνω από 90 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις ΗΠΑ , εκ των οποίων μόνο στην Νέα Υόρκη φτάνουν τους 40. Παράλληλα, περίπου 4,5 εκατομμύρια άνθρωπο σε 12 πολιτείες εξακολουθούν να βρίσκονται στο σκοτάδι, ενώ παραμένουν ελλείψεις σε καύσιμα.

Προβλήματα παρατηρούνται και με τα κινητά τηλέφωνα που συχνά δεν λειτουργούν, ενώ και πολλά καταστήματα παραμένουν ακόμη κλειστά.

Ενώ οι αρχές ανακοινώνουν τη διανομή δωρεάν ενός εκατομμυρίου γευμάτων για τους ανθρώπους που υποφέρουν,το Νιού Τζέρσι, ολόκληρες γειτονιές σε παραθαλάσσιες πόλεις έχουν σαρωθεί από το θαλασσινό νερό και ο πεζόδρομος του Ατλάντικ Σίτι κατά μήκος της θάλασσας καταστράφηκε. Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Νιού Τζέρσι.

Το οικονομικό κόστος του Σάντι είναι ιλιγγιώδες. Η εταιρία Eqecat που ειδικεύεται στα μοντέλα για την εκτίμηση καταστροφών, υπολόγισε πως ο Σάντι προκάλεσε ως 20 δισ. δολάρια ασφαλισμένες ζημιές και 50 δισ. δολάρια οικονομικές ζημιές, ποσά διπλάσια από την προηγούμενη εκτίμησή της.

Ο Σάντι αναμένεται ότι θα είναι η τέταρτη πιο δαπανηρή καταστροφή που έχει συμβεί ποτέ στις ΗΠΑ, μετά τον κυκλώνα Κατρίνα το 2005, τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και τον κυκλώνα Άντριου το 1992.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης