Στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού το «μεταναστευτικό καραβάνι» από την Ονδούρα

Προ των αμερικανικών πυλών βρίσκεται το «μεταναστευτικό καραβάνι» από την Ονδούρα. Αψηφώντας τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ, ότι όλα είναι έτοιμα ώστε να ανακοπεί αυτή «η επέλαση», περί τους 3.000 μετανάστες πέρασαν τελικά τη συνοριακή γέφυρα μεταξύ Μεξικού και Γουατεμάλας ελπίζοντας ότι θα αφήσουν μια για πάντα πίσω τους τη βία και τη φτώχεια.

Οι μεξικανικές αρχές δεν κατάφεραν να ανακόψουν αυτό το μεταναστευτικό κύμα. «Κανείς δεν θα μας σταματήσει έπειτα από όσα περάσαμε, όπως το να διασχίσουμε τον ποταμό», λέει ο 21 ετών Ααρόν Χουάρεζ περπατώντας με δυσκολία εξαιτίας των πληγών στα πόδια του. Στο πλάι του, η σύζυγός του συνεχίζει τη διαδρομή με το μωρό τους στην αγκαλιά.  

Η 35χρονη Τζέσικα άφησε πίσω της τα τέσσερα παιδιά της και ταξίδεψε προς τα αμερικανικά σύνορα με τον εννέα ετών γιο της. Διέσχισε και αυτή τον ποταμό Σουτσιάτε, στα σύνορα Μεξικού – Γουατεμάλας, με μία μικρή βάρκα, δίχως να γνωρίζει κολύμπι. Στην ίδια περίπου κατάσταση βρίσκονται όλοι οι μετανάστες, οι οποίοι διέσχισαν χωρίς σταματημό 38 χλμ., περπάτησαν περί τις επτά ώρες απνευστί, «χωρίς νερό, χωρίς χρήματα», όπως οι ίδιοι φωνάζουν.

«Ας περπατήσουμε όλοι μαζί», «Ναι, μπορούμε». Αυτά ήταν τα συνθήματα που τους έδιναν δύναμη να συνεχίσουν όταν αισθάνονταν εξαντλημένοι. Ορισμένοι δεν κατάφεραν να περάσουν στο Μεξικό και παρέμειναν εγκλωβισμένοι στα σύνορα. Λίγοι θα αιτηθούν άσυλο και άλλοι θα παραμείνουν για 45 μέρες στα κέντρα φιλοξενίας.

Το Μεξικό δεν κατάφερε να ανακόψει την πορεία όλων αυτών των ανθρώπων παρά τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού προέδρου ότι θα στείλει στρατό στα σύνορα με το Μεξικό. Επί της «διαφαινόμενης κρίσης στα σύνορα» είχαν μάλιστα εκτενή συζήτηση ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με τον Μεξικανό ομόλογό του Λουίς Βιδεγαράι, ο οποίος δεσμεύτηκε μεν να εφαρμόσει τον νόμο, όπως κάθε κράτος δικαίου, «αλλά πάντοτε με ανθρωπιστικό τρόπο».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης