Σουδάν: Πυρά και δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών

Συνεχίζονται οι ογκώδεις διαδηλώσεις και η καθιστική διαμαρτυρία στην πρωτεύουσα του Σουδάν, το Χαρτούμ, παρά τα αυστηρά μέτρα και τις εκατοντάδες συλλήψεις από τις αρχές. Σύμφωνα με αναφορές μάλιστα, οι αρχές έκαναν χρήση δακρυγόνων και πυρά ακούστηκαν το πρωί στην περιοχή έξω από το υπουργείο Άμυνας, όπου πραγματοποιείται η καθιστική διαμαρτυρία.

Επτά διαδηλωτές έχουν χάσει τη ζωή τους από το Σάββατο και συνελήφθησαν άλλοι 2.496, υποστηρίζουν αξιωματούχοι από το υπουργείο Εσωτερικών.

Τη Δευτέρα, ηγέτες της αντιπολίτευσης συντάχθηκαν με τους διαδηλωτές, οι οποίοι ζητούν την παρέμβαση του στρατού, προκειμένου να σχηματίσει μεταβατική κυβέρνηση.

 Επί μήνες οι πολίτες στο Σουδάν διαδηλώνουν εναντίον του προέδρου Όμαρ ελ Μπασίρ. Αφορμή στάθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να τριπλασιαστεί η τιμή του ψωμιού και να αυξηθούν οι τιμές των φαρμάκων σε μια χώρα που βιώνει οικονομικό μαρασμό.

Οι κινητοποιήσεις έχουν μετατραπεί σε εξέγερση εναντίον του Μπασίρ, πρώην αλεξιπτωτιστή που κατέλαβε την εξουσία με το πραξικόπημα του 1989, υποστηριζόμενος από ισλαμιστές και τον στρατό.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης