Σουδάν: Πέντε νεκροί σε επεισόδια στο Χαρτούμ

Πέντε άτομα σκοτώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας σε επεισόδια στο κέντρο του Χαρτούμ, της πρωτεύουσας του Σουδάν, σύμφωνα με ιατρικές πηγές και πηγές προσκείμενες στις ένοπλες δυνάμεις.

Όπως έγινε γνωστό, ένας στρατιωτικός και τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν όταν «άγνωστοι» άνοιξαν πυρ εναντίον συμμετεχόντων στην καθιστική διαμαρτυρία του κινήματος αμφισβήτησης μπροστά στο αρχηγείο του επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων.

Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο που κατέλαβε την εξουσία στο Σουδάν τον Απρίλιο ανατρέποντας τον πρόεδρο Όμαρ Ελ Μπασίρ ανέφερε ότι «άγνωστα στοιχεία», που «επιδιώκουν να σαμποτάρουν τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη, αποπειράθηκαν να παρεισφρήσουν στην καθιστική διαμαρτυρία».

«Υπήρξαν πυρά από τα οποία σκοτώθηκε ένας αξιωματικός της στρατιωτικής αστυνομίας» προστίθετο στην ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία τρεις ακόμη στρατιωτικοί καθώς και πολλοί διαδηλωτές και πολίτες τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές προσκείμενες στο κίνημα αμφισβήτησης, οπαδοί «του ανατραπέντος καθεστώτος» άνοιξαν πυρ για να «διαλύσουν» τους διαδηλωτές που βρίσκονταν μπροστά στο αρχηγείο του στρατού.

Αντιπρόσωποι του κινήματος αμφισβήτησης στο Σουδάν και οι στρατηγοί που πήραν την εξουσία συνέχισαν τη Δευτέρα τις διαπραγματεύσεις τους και, το βράδυ, ανακοίνωσαν πως κατέληξαν σε συμφωνία για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης που διεκδικούν οι διαδηλωτές.

Μέχρι χθες οι δύο πλευρές διαφωνούσαν κυρίως για τη σύνθεση της μεταβατικής κυβέρνησης που θα διαδεχθεί το στρατιωτικό μεταβατικό συμβούλιο.

Ο Μπασίρ, απόλυτος κυρίαρχος στο Σουδάν για σχεδόν 30 χρόνια - έπειτα από ένα πραξικόπημα ισλαμιστών με την υποστήριξη των ένοπλων δυνάμεων - αποπέμφθηκε από την εξουσία έπειτα από το κύμα μαζικών λαϊκών κινητοποιήσεων που άρχισαν τη 19η Δεκεμβρίου, αρχικά με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησής του να τριπλασιάσει την τιμή του ψωμιού σε μια χώρα που βίωνε πλήρη οικονομικό μαρασμό. 

Του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για «φόνους διαδηλωτών» στη διάρκεια των κινητοποιήσεων εναντίον του καθεστώτος του, όπως γνωστοποίησε νωρίτερα χθες ο προϊστάμενος της γενικής εισαγγελίας του Σουδάν.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης