Σοκ από μαζική διαδικτυακή επίθεση σε 99 χώρες

Κυβερνοεπίθεση έπληξε οργανισμούς και επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο -ανάμεσά τους και το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας- ανέφερε η Europol.

Η Europol είπε ότι απαιτείται μια «περίπλοκη διεθνή έρευνα» προκειμένου να βρεθούν οι ένοχοι, δεδομένου ότι η εν λόγω επίθεση δεν είχε προηγούμενο σε έκταση. Από την κυβερνοεπίθεση επλήγησαν 75.000 υπολογιστές σε 99 χώρες.

Για την επίθεση χρησιμοποιήθηκε κακόβουλο λογισμικό (ransomware) το οποίο κρυπτογραφεί τα δεδομένα των υπολογιστών, εμποδίζοντας την πρόσβαση έως ότου το θύμα πληρώσει «λύτρα» για να λάβει το κλειδί αποκρυπτογράφησης.

Όπως αναφέρει το BBC, αν και η επέκταση του κακόβουλου λογισμικού έχει περιοριστεί, η απειλή δεν έχει ακόμα εξαλειφθεί.

Κινέζοι φοιτητές δεν μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στις εργασίες τους, βρετανοί γιατροί ακυρώνουν επεμβάσεις, ενώ οι επιβάτες σε σιδηροδρομικούς σταθμούς της Γερμανίας έβλεπαν το μήνυμα της κυβερνοεπίθεσης στις οθόνες των σταθμών.

Από την κυβερνοεπίθεση επηρεάστηκε, επίσης, η ισπανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Telefonica, καθώς και μία νορβηγική ομάδα ποδοσφαίρου.

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault είναι μεταξύ των εταιριών, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές των οποίων, δέχθηκαν κυβερνοεπίθεση.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης