Σοκαριστικός, επικίνδυνος Τραμπ: Προεξοφλεί νοθεία στις εκλογές που θα χάσει - Ζητά να μην... γίνουν - Σφοδρές αντιδράσεις

«Με την ψήφο διά αλληλογραφίας (…) οι εκλογές του 2020 θα είναι οι πιο ανακριβείς και οι πιο νόθες στην ιστορία», έγραψε στο Twitter ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

«Θα ήταν πραγματική ντροπή για τις Ηνωμένες Πολιτείες» συνέχισε και διερωτήθηκε: «Αναβολή των εκλογών μέχρι ο κόσμος να μπορεί να ψηφίσει κανονικά και με ασφάλεια;».

Ο κ. Τραμπ εκφράζει αμφιβολίες για τη νομιμότητα των ψηφοφοριών δια αλληλογραφίας, πρακτική που έχει χρησιμοποιηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό σε προκριματικές εκλογές εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Έχει επίσης κάνει λόγο για κίνδυνο νοθείας, ενώ έχει αρνηθεί να δηλώσει πως θα αποδεχόταν τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα εάν έχανε.

Να σημειωθεί πάντως ότι με βάση το Σύνταγμα, μόνο το Κογκρέσο έχει τη δικαιοδοσία να αποφασίζει για την αναβολή των προεδρικών εκλογών.

Σε μια πρώτη αντίδραση από πλευράς Δημοκρατικών, το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ράτζα Κρισναμούρτι, δήλωσε ότι ο κ. Τραμπ δεν έχει την εξουσία να αποφασίσει αναβολή των εκλογών, προσθέτοντας πως η εκλογική αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί όπως έχει προγραμματιστεί, τον Νοέμβριο.

ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Πτώση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και σφοδρές αντιδράσεις πυροδότησε η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ πουζητά να μην γίνουν οι εκλογές, κάνοντας λόγο για κίνδυνο νοθείας που, όπως υποστηρίζει, συνδέεται με την πανδημία της Covid-19 και την παρεπόμενη επιστολική ψήφο.

Με δήλωσή της η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εκλογών (FEC) των ΗΠΑ Ελεν Γουέιντράουμπ ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Τραμμπ «ούτε έχει την εξουσία να μεταθέσει» τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου και «ούτε αθυές εκλογές θα πρέπει να μετατεθούν».

Αμέσως μετά την ανάρτηση του Προέδρου, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε πτώση, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να υποχωρεί κατά 172,15 μονάδες ή -0,65% με το άνοιγμα, και τον Nasdaq να χάνει 92,82 μονάδες ή -0,88%.

«Ένας εν ενεργεία πρόεδρος διαδίδει ψέματα και προτείνει την καθυστέρηση των εκλογών για να κρατηθεί ο ίδιος στην εξουσία», ήταν η πρώτη αντίδραση του Δημοκρατικού βουλευτή Νταν Κίλντι, επίσης στο Twitter. «Μην το αφήσετε να συμβεί».

Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, εκπρόσωπος του Ντ. Τραμπ κληθείς να τοποθετηθεί επί της ανάρτησης φάνηκε να θέλει να υποβαθμίσει το θέμα λέγοντας ότι ο Τραμπ απλά έθεσε ένα ερώτημα.

Ο γερουσιαστής Τομ Άνταλ, επίσης δημοκρατικός, τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένας τρόπος» να καθυστερήσει ο Τραμπ τις εκλογές. «Ας μην τον αφήσουμε να μας αποσπάσει την προσοχή από την ανικανότητά του στην αντιμετώπισητης Covid19», συνέχισε.

ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ

Ο ανεξάρτητος εκλογικός αναλυτής Κάιλ Κόντικ, του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, σχολίασε ότι η ανάρτηση του Τραμπ φαίνεται να εντάσσεται στο πλαίσιο της συνήθους προσέγγισής του όταν θέλει να αποσπάσει την προσοχή των ψηφοφόρων από τα «άσχημα νέα», στη συγκεκριμένη περίπτωση την κατακρήμνιση του ΑΕΠ.

Να σημειωθεί ότι η προεδρική ανάρτηση έγινε λίγα λεπτά αφότου ανακοινώθηκε η ιστορική «βουτιά» του αμερικανικού ΑΕΠ κατά -32,09% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Αυτό είναι το χειρότερο τρίμηνο στην ιστορά των ΗΠΑ.

Υπενθύμισε και αυτός ότι ο Λευκός Οίκος δεν μπορεί να αλλάξει την ημερομηνία των εκλογών χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου. 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης