Σι και Μακρόν στηρίζουν τη «μη αναστρέψιμη» συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα

Την πλήρη υποστήριξή τους στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, δύο ημέρες μετά την επίσημη ανακοίνωση από τις ΗΠΑ της απόσυρσής τους από αυτήν, επαναβεβαίωσαν σήμερα από το Πεκίνο οι πρόεδροι της Κίνας και της Γαλλίας Σι Τζινπίνγκ και Εμανουέλ Μακρόν.

Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την «πλήρη υποστήριξή τους στη Συμφωνία του Παρισιού, την οποία θεωρούν ως μη αναστρέψιμη διαδικασία και μπούσουλα για μια ισχυρή δράση για το κλίμα», σύμφωνα με κοινή δήλωση που έδωσαν στη δημοσιότητα έπειτα από συνάντηση που είχαν κατά την τελευταία ημέρα της επίσκεψης του Μακρόν στην Κίνα.

Σε αυτήν την «Έκκληση του Πεκίνου για τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και για την Κλιματική Αλλαγή», οι δύο πρόεδροι υπογραμμίζουν επίσης «τη μεγάλη αποφασιστικότητά τους να βελτιωθεί η διεθνής συνεργασία όσον αφορά τις κλιματικές αλλαγές, ώστε να εξασφαλιστεί η απόλυτη και αποτελεσματική υλοποίηση της Συμφωνίας του Παρισιού».

Για να επιτευχθεί αυτή οι δύο ηγέτες επιδιώκουν «να γίνει σεβαστή η πολυμερής προσέγγιση και να δοθεί πολιτική ορμή στη διεθνή συνεργασία».

Η Κίνα και η Γαλλία εξέφρασαν την απογοήτευσή τους μετά την οριστικοποίηση χθες από τις ΗΠΑ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ της πρόθεσής τους να αποσυρθούν από τη συμφωνία του Παρισιού, όπως είχε ανακοινώσει ο Αμερικανός πρόεδρος το 2017.

Χωρίς να κατονομάσει τις ΗΠΑ, ο Μακρόν εξέφρασε τη λύπη του για την επιλογή που κάνουν «κάποιες άλλες χώρες» να αποσυρθούν από την συμφωνία.

«Ωστόσο θέλω να τις δω ως επιλογές που γίνονται περιθωριακά», σημείωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Σι Τζινπίνγκ.

«Διότι όταν η Κίνα, η Ε.Ε., η Ρωσία - η οποία επικύρωσε πριν από μερικές εβδομάδες τις συμφωνίες του Παρισιού - δεσμεύονται με σθεναρότητα, η μεμονωμένη επιλογή του ενός ή του άλλου δεν αρκεί για να αλλάξει την πορεία του κόσμου. Οδηγεί μόνον στην περιθωριοποίησή (του)», σημείωσε επίσης ο Γάλλος πρόεδρος.

Η αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ εκτιμά ότι η συμφωνία αυτή, στην οποία δεσμεύτηκαν αρχικά οι ΗΠΑ και 187 ακόμη χώρες,  βάζει ένα «άδικο οικονομικό βάρος» στους Αμερικανούς.

Οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να εκκινήσουν τη διαδικασία νωρίτερα, εξαιτίας ρήτρας που εισάγει μία αντίστροφη μέτρηση διάρκειας ενός έτους πριν η Ουάσιγκτον μπορέσει να αποχωρήσει.

«Ήρθε η ώρα να φύγουμε από την συμφωνία του Παρισιού», είχε δηλώσει την 1η Ιουνίου 2017 ο Ντόναλντ Τραμπ. «Εκλέχτηκα για να εκπροσωπήσω τους κατοίκους τους Πίτσμπουργκ, όχι του Παρισιού».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης