Σε δίκη πρώην στέλεχος της CIA που κρατούσε σε σημειωματάρια απόρρητες πληροφορίες

Ένα πρώην στέλεχος της CIA συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας στο διεθνές αεροδρόμιο Τζον Φ. Κένεντι της Νέας Υόρκης, με την κατηγορία ότι είχε κρατήσει γραπτές σημειώσεις για άκρως απόρρητες πληροφορίες, όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ο Τζέρι Τσαν Σινγκ Λι, Αμερικανός πολίτης που κατοικεί σήμερα στο Χονγκ Κονγκ, είχε άδεια χειρισμού άκρως απορρήτων εγγράφων. Είχε αρχίσει να εργάζεται για την αμερικανική υπηρεσία κατασκοπείας το 1994.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το 2012, πράκτορες του FBI είχαν ερευνήσει τα δωμάτια ξενοδοχείων όπου είχε διαμείνει κατά τη διάρκεια ταξιδιών του στη Βιρτζίνια και στη Χαβάη. Οι πράκτορες ανακάλυψαν ότι είχε μαζί του δύο μικρά σημειωματάρια, τα οποία περιείχαν χειρόγραφες σημειώσεις για άκρως απόρρητες πληροφορίες, όπως τα πραγματικά ονόματα και οι αριθμοί ανθρώπων που είχαν στρατολογηθεί και πρακτόρων σε μυστικές αποστολές.

Την υπόθεση έχει αναλάβει το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα της Ανατολικής Περιφέρειας της Βιρτζίνια. Ο Λι προσήχθη ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστή την Τρίτη στο Μπρούκλιν, ενώ διατάχθηκε η προφυλάκισή του χωρίς τη δυνατότητα προσωρινής αποφυλάκισης με την καταβολή εγγύησης.

Ένας δικηγόρος διορισμένος από το δικαστήριο που εκπροσώπησε τον Λι στην ακροαματική διαδικασία της Τρίτης απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Σύμφωνα με την ένορκη κατάθεση ενός πράκτορα του FBI, ο 53χρονος Λι υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό από το 1982 ως το 1986 και εργάστηκε στη CIA από το 1994 ως το 2007.

Ο Λι είχε δώσει καταθέσεις πέντε φορές σε πράκτορες του FBI το 2013 χωρίς ποτέ να παραδεχθεί πως είχε τα σημειωματάρια αυτά. Επίσης, παρότι συναντήθηκε με πρώην συναδέλφους του στη CIA, δεν επέστρεψε τα απόρρητα στοιχεία που είχε στην κατοχή του στην υπηρεσία, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης