Σε Βαγδάτη και Αρμπίλ ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Σάλιβαν

Για το Ιράκ αναχώρησε την Κυριακή ο δεύτερος τη τάξει της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Σάλιβαν, ο οποίος θα είναι ο πρώτος ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ που θα συναντηθεί με τους νέους ηγέτες της χώρας.

Όπως γνωστοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα επισκεφθεί τη Βαγδάτη και την Αρμπίλ, την πρωτεύουσα της αυτόνομης περιφέρειας του ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο Σάλιβαν θα «συναντηθεί και θα συγχαρεί τους Ιρακινούς ηγέτες που εξελέγησαν πρόσφατα», τόσο τον πρόεδρο Μπαρχάμ Σάλεχ και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Μοχάμεντ αλ Χαλμπούσι, όσο και τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Άντελ Άμπντελ Μάχντι.

Ο μελλοντικός επικεφαλής της κυβέρνησης, που χαρακτηρίζεται ανεξάρτητος, καλείται να φέρει σε πέρας το δύσκολο καθήκον να σχηματίσει ως τις αρχές Νοεμβρίου κυβέρνηση, καθώς διάφορες συμμαχίες συνεχίζουν να διεκδικούν την κυριαρχία στους κόλπους της, ενώ η πολιτική ισχύς είναι κατακερματισμένη στην ιρακινή Βουλή. Βετεράνος της ιρακινής πολιτικής, οικονομολόγος, ο 76χρονος Μάχντι εκφράζονται ελπίδες πως θα αποδειχθεί μια προσωπικότητα ικανή να συσπειρώσει, παρά τις διαιρέσεις της ιρακινής πολιτικής ελίτ. Ο ίδιος χαίρει της έγκρισης τόσο της Τεχεράνης, όσο και της Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Σάλιβαν αναμένεται να δώσει την έμφαση στη διάρκεια των συναντήσεών του στην «ενίσχυση των αμερικανοϊρακινών οικονομικών σχέσεων» και στην «υποστήριξη των ΗΠΑ» προς ένα Ιράκ «ισχυρό», «κυρίαρχο», το οποίο «θα ευημερεί».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης