Σεούλ: Ενδείξεις προετοιμασίας νέας πυραυλικής δοκιμής από τη Β. Κορέα

Ενδείξεις προετοιμασιών για νέα εκτόξευση βορειοκορεατικού πυραύλου εντόπισε η Σεούλ, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας, χωρίς να διευκρινίσει τον πιθανό χρόνο και το τόπο πραγματοποίησής της.

Στο μεταξύ ανώτατος αξιωματούχος του νοτιοκρεατικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε στη διάρκεια επείγουσας συνεδρίασης του Κοινοβουλίου πως η έκτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας ήταν ισχύος 50 κιλοτόννων.

Η ποσότητα αυτή ενέργειας σημαίνει ότι η δοκιμή ήταν πέντε φορές ισχυρότερη από την πέμπτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα τον Σεπτέμβριο 2016, και πάνω από τρεις φορές ισχυρότερη από την αμερικανική βόμβα που κατέστρεψε τη Χιροσίμα το 1945.

Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε εάν επρόκειτο όντως για βόμβα υδρογόνου και δήλωσε ότι φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε «ποικιλία πυρηνικών υλικών».

Παράλληλα, οι αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν ότι το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα Thaad θα ενισχυθεί.

Τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου της Ν. Κορέας με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας

Στο μεταξύ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε Ιν και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε συμφώνησαν να επιδιώξουν την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας από τον ΟΗΕ.

«Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν στενότερα μεταξύ τους, αλλά και με τις ΗΠΑ», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κυανού Οίκου Παρκ Σου Χιούν.

Οι Μουν και Άμπε υπογράμμισαν ότι πρέπει «να επιβληθούν οι πιο ισχυρές κυρώσεις και να ασκηθεί πίεση στη Βόρεια Κορέα ώστε να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο Παρκ.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης