Σακραμέντο Πικ: Ανοίγει το αστεροσκοπείο που είχε κλείσει λόγω φημών για... εξωγήινους

Λειτουργεί ξανά, από σήμερα, το αμερικανικό αστεροσκοπείο Sunspot Solar Observatory, το οποίο -για άγνωστους λόγους- είχε ξαφνικά εκκενώσει και αποκλείσει προ ημερών το FBI.

Το «λουκέτο» είχε προκαλέσει σωρεία συνωμοσιολογικών θεωριών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι κάτι είχε βρεθεί (π.χ. εξωγήινοι), που έπρεπε να κουκουλωθεί άμεσα.

Τελικά, η υπόθεση είχε πιο πεζό χαρακτήρα, αν και ακόμη παραμένει ένα μυστήριο για το τι ακριβώς συνέβη.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, η Αμερικανική Ένωση Πανεπιστημίων για Έρευνα στην Αστρονομία (AURA) και το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF) των ΗΠΑ αναφέρουν ότι η απόφαση για κλείσιμο του Παρατηρητηρίου του Ήλιου στο Σακραμέντο Πικ του Νέου Μεξικού ελήφθη ως «προληπτικό μέτρο κατά την αντιμετώπιση ενός θέματος ασφαλείας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το FBI ερευνούσε «εγκληματική δραστηριότητα που συνέβη στο Σακραμέντο Πικ» και κατά την έρευνα αυτή έγινε αντιληπτό ότι «ένα ύποπτος πιθανώς αποτελούσε απειλή για την ασφάλεια του προσωπικού του αστεροσκοπείου». Γι’ αυτόν τον λόγο και επειδή το τηλεσκόπιο ήταν γεωγραφικά απομονωμένο, διατάχθηκε η εκκένωσή του, ώστε να προστατευθούν οι εργαζόμενοι σε αυτό, ενώ τώρα κρίθηκε ότι ο κίνδυνος πέρασε και έτσι μπορεί να λειτουργήσει ξανά.

Το Sunspot Solar Observatory είχε κατασκευασθεί το 1947 και βρίσκεται σε υψόμετρο 2.800 μέτρων.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης