Σήμερα η ψηφοφορία στο Σ.Α. του ΟΗΕ για τις κυρώσεις στη Β. Κορέα

Σήμερα το απόγευμα (ώρα Νέας Υόρκης) αναμένεται να διεξαχθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η ψηφοφορία επί του σχεδίου απόφασης που κατάρτισαν οι ΗΠΑ, για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν η Κίνα και η Ρωσία, που έχουν δικαίωμα άσκησης βέτο, θα υποστηρίξουν το σχέδιο,  καθώς απαιτούνται εννέα ψήφοι χωρίς την άσκηση βέτο, από τις ΗΠΑ, την Βρετανία, την Γαλλία την Ρωσία ή την Κίνα, προκειμένου το ψήφισμα να εγκριθεί.

Οι ΗΠΑ υπέβαλαν το σχέδιο απόφασης στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Τετάρτη, μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα.

Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωμάτες, οι ΗΠΑ κατέθεσαν την Κυριακή ένα τροποποιημένο κείμενο του σχεδίου απόφασης. Το σχέδιο προβλέπει την επιβολή ενός «προοδευτικό» εμπάργκο στο πετρέλαιο που προορίζεται για την Πιονγιάνγκ, την πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών υφαντουργικών προϊόντων που παράγονται στη Βόρεια Κορέα, μέτρα για τον επαναπατρισμό Βορειοκορεατών που εργάζονται στο εξωτερικό, αλλά και την επιθεώρηση ύποπτων βορειοκορεατικών πλοίων στη θάλασσα. Ωστόσο οι διατυπώσεις είναι λιγότερο σκληρές από το αρχικό κείμενο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, από το σχέδιο έχει αφαιρεθεί το «πάγωμα» τυχόν πόρων του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στο εξωτερικό.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης