Σήμερα η ορκωμοσία του Πέδρο Σάντσεθ

Σήμερα αναμένεται να ορκιστεί ως επικεφαλής της νέας κυβέρνησης στην Ισπανία ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος έλαβε χθες εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής εναντίον του απερχόμενου κεντροδεξιού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι.

Ο 46χρονος Ισπανός πολιτικός θα ορκιστεί στις 12.00 (ώρα Ελλάδος) ενώπιον του βασιλιά Φιλίππου του Στ’, στο ανάκτορο της Ζαρζουέλα. Μέχρι στιγμής είναι άγνωστη η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος, το οποίο θα αναλάβει καθήκοντα εντός των επόμενων ημερών.

Σημειώνεται ότι η μομφή εναντίον του Ραχόι επήλθε μία ημέρα μετά την καταδίκη του Λαϊκού Κόμματος για υπόθεση εκτεταμένης διαφθοράς. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συσπειρώθηκαν εναντίον του απερχόμενου πρωθυπουργού, στηρίζοντας την πρόταση των Σοσιαλιστών, με 180 ψήφους.

«Ήταν τιμή μου- δεν υπάρχει μεγαλύτερη- που κυβέρνησα την Ισπανία», δήλωσε ο Ραχόι, μετά την ψηφοφορία, και ευχήθηκε στον διάδοχό του να αφήσει τη χώρα σε καλύτερη κατάσταση απ’ αυτή που την βρήκε.

Ο Σάντσεθ, από την πλευρά του, δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει με ταπεινότητα όλες τις προκλήσεις της χώρας, κάνοντας ειδική μνεία στα κοινωνικά ζητήματα, την ανεργία και τις σχέσεις εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η διακυβέρνηση της ιβηρικής χώρας από τους Σοσιαλιστές μόνο εύκολη υπόθεση δεν χαρακτηρίζεται, καθώς η βουλευτική δύναμη του PSOE αριθμεί σε μόλις 84 έδρες. Η νέα κυβέρνηση, βέβαια, μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη των βουλευτών του Podemos, του Καταλανικού Κόμματος και των Βάσκων Εθνικιστών.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης